Layanzzz...')

Monday, 29 December 2014

Dapat melancong FREE ke JEPUN ! Siapa sangka?

Assalamua'alaikum dan selamat pagi (",). Semalam aku berkesempatan tengok rancangan NONA TV3. Aku teruja dengan satu segmen REALITI yang mengisahkan tentang pelakon ENOT atau nama sebenanarnya Aliza Abdullah yang sedang menderita sakit kanser usus tahap 2.



Apa yang menarik ye tentang kisah ini? Dikhabarkan selepas Enot mewar-warkan dirinya derita sakit kanser usus, beliau tidak lagi mendapat tawaran berlakon selama setahun dan ini sangatlah merisaukan sebenarnya kerana punca pendapatan beliau sebelum ini adalah dari sumber aktiviti seni seperti lakonan dan pengacaraan.

Dan dalam pada itu beliau terus berusaha mencari rezeki dengan berniaga kuih dan kek. Ini apa yang sempat aku 'dengar' semalam dalam NONA TV3. Dan sehinggalah pada 1 hari. Enot mendapat panggilan telefon yang 'menyunting' beliau untuk berbincang sesuatu dari pihak YAKULT. Haaaa, YAKULT yang minuman kultur tu, baik untuk usus tau.



Actually..pihak YAKULT concern dengan kanser usus yang dialami oleh Enot dan selepas perbincangan. Enot di bawa ke Jepun untuk 'rawatan susulan". Ini aku tak pasti sama ada rawatan atau pemeriksaan biasa atau bagaimana. Pokoknya Enot ada rezeki ke Jepun !

Nah...siapa sangka kan? Mungkin masa Enot tau yang beliau hidapi kanser dan hilang seketika punca pendapatan dr bidang seni, dunia seakan 'gelap'. Tapi macam aku katakan. Siapa sangka REZEKI beliau ke Jepun? Siapa sangka YAKULT nak taja pelancongan beliau ke Jepun? Siapa sangka beliau sambut harijadi beliau di Jepun setelah katanya sekian lama memang tak sambut hari jadi? Siapa sangka yang beliau 'diintai' pihak YAKULT setelah diri beliau derita sakit kanser usus?

Subhanallah !!

Betapa Allah 'mendengar' rintihan hamba-hambaNYA yang berdoa supaya dimudahkan rezeki walaupun sedang derita berpenyakit. Dalam segmen tu seronok tengok Enot main salji, pergi taman bunga, melancong, jumpa pakar terbaik usus di Jepun dan sebagainya.





Jadi...aku nampak moral of the story disini.

Kita MENARIK apa yang kita FIKIRKAN. Jika kita fikir baik, baiklah yang akan datang pada kita. Jika kita meletakkan 100% pergantungan pada-Nya. DIA lah sebaik-baik pemberi rezeki kepada kita. Menentukan apa yang TERBAIK untuk kita.

Buat yang ditimpa 'musibah' atau ujian. Stay strong! Bersangka baik atas ujian itu. Ada hikmah disebaliknya !!

Allah know best!

Jadi, jika anda semua ada IMPIAN jangan sesekali rasa tiada harapan untuk capai IMPIAN itu. Fikiran positif sangat-sangatlah diperlukan kerana IMPAKNYA juga sangatlah positif.

Senyum (",)

* Saya Murni ~ motivator pada diri sendiri ~
* Share cerita ini jika bermanfaat ~

Tuesday, 16 December 2014

Lirik Lagu IWAN SYAHMAN - Simple tapi menginsafkan !

Beberapa hari lepas mak ku yang baik dan cantik ada share video klip lagu baru iwan ni dekat whatsapp. Iwan yang dlu terkenal dengan lagu dangdut dan alhamdulillah dah pun berhijrah !

Dan, sekali syifa and safiyyah bukak video tu dan duk dengar berkali-kali sampai aku rasa tertarik dengan muzik dan liriknya yang simple tapi rasa insaf yang mendalam.

Jom kita hayati liriknya :

Lihatlah gunung yang tinggi
Subhanallah itu Allah yang punya
Lihatlah pantai yang indah
Subhanallah itu Allah yang punya

Tiada yang engkau punya
Semuanya Allah punya
Tiada yang engkau punya
Semuanya Allah punya

Lihatlah burung yang terbang
Subhanallah itu Allah yang punya
Lihatlah bunga yang mekar
Subhanallah itu Allah yang punya

Tiada yang engkau punya
Semuanya Allah punya
Tiada yang engkau punya
Semuanya Allah punya

Kau lihat bukan kau punya
Itu semua Allah punya
Kau dengar bukan kau punya
Itu semua Allah punya

Dari itu janganlah sombong
Janganlah riak serta irihati
Dunia hanya pinjaman sementara
Akhirnya kembali kepada Nya

Lihatlah gunung yang tinggi
Subhanallah itu Allah yang punya
Lihatlah pantai yang indah
Subhanallah itu Allah yang punya

Tiada yang engkau punya
Semuanya Allah punya
Tiada yang engkau punya
Semuanya Allah punya

Kau lihat bukan kau punya
Itu semua Allah punya
Kau dengar bukan kau punya
Itu semua Allah punya

Dari itu janganlah sombong
Janganlah riak serta irihati
Dunia hanya pinjaman sementara

Akhirnya kembali kepada Nya (2X)

Tiada yang engkau punya
Semuanya Allah punya

Tiada yang engkau punya
Semuanya Allah punya

Kau lihat bukan kau punya
Itu semua Allah punya

Kau dengar bukan kau punya
Itu semua Allah punya


Jom tengok video full di YOUTUBE DISINI

Sobs sobs...insafkan?
Jangan sesekali kita terlupa, semua kat dunia ni pinjaman. Kita berjaya, cantik, kaya tu semua Allah punya, Allah bagi kita pinjam jek. Jangan sombong lebih tau!

Monday, 15 December 2014

Berapa liter air sehari sebenarnya kena minum?

Tetiba persoalan ni berbangkit semula dalam fikiranku. Sebelum ni memang aku terbaca yang keperluan air masak setiap hari adalah berbeza mengikut berat tubuh seseorang. Ada info menyatakan, 1 liter air diperlukan bagi setiap berat badan 25kg. Jadinya, berat macam aku ni 46kg bermakna aku perlu minum dalam 2 liter sehari.


Kalau nak ikutkan info ni memang tak mencukupi buat aku untuk hanya minum 2 liter sehari sebab aku memang cepat haus. Jadi, aku pun menguji sendiri setakat mana keperluan air dalam badan aku ni. Aku mulai minum air usai bangun subuh dalam setengah hingga 1 gelas, tak boleh minum lebih lepas subuh sebab rasa mual..hehe

Seterusnya, aku sediakan air dalam bekas supaya bila ku haus je aku akan terus minum tanpa bertangguh dan ternyata aku minum lebih dar 2 liter dan ianya tetap membuatkan aku haus. Apa sebenarnya yang terjadi ya?

Jadi..aku google untuk mendapatkan sedikit info lain mengenai hal ini.

Antara info yang aku dapat ialah :

" Jawapan kepada soalan ini bergantung kepada situasi masing-masing termasuk diet harian anda, amalan bersenam dan juga persekitaran. Apa yang anda benar-benar perlukan adalah cecair yang cukup untuk menggantikan apa yang anda hilang setiap hari samada dalam bentuk peluh, urine, pernafasan, dan proses tubuh yang lain. Itu semua memerlukan 8 – 10 gelas setiap hari.."

 " Jika anda banyak memakan makanan yang mengandungi jumlah air yang banyak seperti sayur-sayuran dan buah-buahan serta serat penuh yang padanya terdapat lebih kurang 4 cawan cecair, anda perlu menambah sekurang-kurangnya 4 – 6 gelas lagi air. "

" Jika anda tidak banyak menggunakan garam atau rempah ratus di dalam masakan anda, keperluan untuk minum air adalah lebih rendah. Sebaliknya, jika menambah pengambilan garam dan rempah ratus dalam makanan, anda perlu minum beberapa gelas air dalam sehari. "

Tidak kira bagaimana diet harian anda, jika anda seorang yang selalu berpeluh disebabkan bersenam atau selalu terdedah kepada cuaca yang panas, anda perlulah minum air secukupnya untuk badan anda atau makan makanan yang mengandungi air berbanding mereka yang kurang berpeluh. Jika dalam situasi ini selepas anda minum 8 – 10 gelas sehari dan anda masih berasa dahaga juga, anda perlu minum dengan lebih banyak.

 Ada juga yang berpendapat warna urine juga boleh menandakan samada seseorang itu sedang dehidrasi atau tidak. Sekiranya warna urine anda jernih, ia menunjukkan yang badan anda terhidrasi dengan baik manakala warna urine yang kekuningan menunjukkan yang anda perlu lebih air untuk sistem badan anda yang lebih baik. – Sumber KEVIN ZAHRI

 Ingat ! Jika badan kita minum air terlalu banyak, buah pinggang kita akan cepat rosak sebab ia bekerja lebih daripada biasa. Air yang banyak diminum akan membuatkan buah pinggang kita bekerja lebih masa. Makin lama, ia akan cepat rosak kerana terlalu kerap memproses air yang diminum dan akhirnya end up dengan sakit buah pinggang. Apa-apa pun bersederhana dalam kehidupan minumlah air di antara 2-4liter sehari.

Credit untuk blog ini : PROF HARIZ

Kenapa ramai jadi ahli Shaklee?

Pelikkan..
Shaklee ni pergi mana-mana, ramai yang dah jadi ahli shaklee. Tahu tak kenapa? Apa kelebihan jadi ahli Shaklee?


Saya terangkan dengan mudah. Tak nak 'skema' sangat yer...hehe

Oke gini. Ikut pengalaman saya sendiri. Kalau sorang customer datang pada saya dan beli produk  Shaklee dari saya dan diorang dah consume sendiri produk Shaklee ni dan dah rasa sendiri keberkesanan produk ni, second time diorang nak beli the next produk, mesti nak jadi ahli sebab nak dapatkan produk ni pada harga ahli. Harga ahli jauh lebih murah dari harga runcit tau.

Lepas tu, diorang nak jadi ahli Shaklee sebab nak jadi pengguna tegar Shaklee lah tu. Dah kata dah jatuh cintakan...:)

Bukan tu saja, kalau kita buat belian melebihi RM 450 sebulan, kita akan dapat cash bach berbentuk RM yang dipanggil bonus. Haaaa? Dah lah beli produk tu, ada pulak cash back? Siapa tak nak kan? Kat situ dah untung dan lagi untung bila kita daftar sebagai ahli Shaklee, kita secara sah dan automatik menjadi Pengedar Sah Shaklee. Pengedar Sah Shaklee ni tak wajib tapi bagi yang nak cari income, amatlah dialu-alukan sebab Shaklee tawarkan banyakkk bonus untuk yang buat bisnes Shaklee ni.

Bab nak buat bisnes ni kena cerita panjang. Nak bisnes kena ada mentor dan ilmu, jadi baru bisnes boleh buat dengan baik. Itu kelebihan bisnes Shaklee. Dalam group yang saya pimpin dan yang upline saya pimpin, kami tak dibiarkan terkontang - kanting. Kami diguide sepenuhnya. Cuma kita ni nak ke tak nak berjaya?

So...mudahkan? Jelaskan kenapa ramai nak jadi ahli Shaklee?

Dan yang paling best, Yuran keahlian RM 75 je. Bukan RM 750 tau. RM 75 sahaja. Nanti kita akan dapat MEMBERKIT (bag berisi buku-buku dan dokumen dari Shaklee). Itu je.

Dan sebenarnya ada cara nak dapat FREE MEMBERSHIP tau. Nak tau boleh PM saya terus. Kita borak-borak.

Nah..apa tunggu lagi? Yang belum daftar, cepat daftar untuk menikmati kelebihan sebagai ahli shaklee yer :

Do contact me ;
Murni 019-3190733

* saya adalah motivator pada diri saya sendiri *


Sunday, 14 December 2014

Doa Melangsaikan Hutang Segunung Emas

Anda dihimpit hutang? Buntu untuk menyelesaikannya? Jom kita amalkan DOA ini. Semoga segala masalah hutang kita selesai dengan mudah.

" Ya Allah, yang meleraikan dukacita, Yang melapangkan kekusutan, Yang menyahut seruan orang yang susah, Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang di dunia dan akhirat, Engkau mengasihi aku, maka rahmatilah aku dengan suatu rahmat yang mencukupi untukku berbanding rahmat yang ada pada selainMu. "

Dipetik dari : Buku Mudahnya Menjemput Rezeki

Saturday, 13 December 2014

Kisah Mesin Basuh Rosak

Selamat tengahari (",). Alhamdulillah, kesempatan anak tidur ni nak share pengalaman aku apabila mesin basuh rumahku rosak.

Al-kisah..ni kali ke tiga kot mesin basuh rumah ni rosak. Kalau suri rumah, memang fahamlah 'seksanya' mesin basuh rosak sebab kita kena basuh kain, then makesure kain tu kena bilas, kena perah sebelum disidai. Perahan mesin dengan perahan tangan memang jauh beza hasilnya. Bila kita perah pakai tangan dan sidai, memang berjanggut tunggu kain tu nak keringkan.

Oke..apa sebenanrnya yang nak aku sampaikan?

1. Kadang - kadang bila kita hilang sesuatu nikmat, barulah kita rasa bersyukurnyalah bila sebelum ni nikmat tu ada. Relate balik dengan hal mesin tadi. Kadang-kadang sebagi suri rumah kita rasa banyakkknyalah kerja nak buat. Mana kita nak masak, nak urus rumah, nak urus pakaian, basuh, sidai dan lipat, nak urus bisnes lagi, suami lagi, diri sendiri lagi.  Kita selalu serabutkan kepala kita dengan 'benda banyak nak buat'.

Tapi kita LUPA. Kita LUPA yang dulu-dulu atuk nenek kita tak pakai pun mesin basuh ni...pakai tangan je! Takde pulak diorang nak merungut itu ini susah. Kalau dulu bekalan air pun belum ada saluran paip, yang kita ni air dah tentu saluran paipnya ada, itu pun ada jugak yang malas mandi. Ada yang malas mesin kain, ada yang merungut banyak kerja sebab apa? Sebab kita dah terbiasa hidup senang dan kita terlupa untuk BERSYUKUR.

Kesimpulannya, pada aku. Jika kita ni ditimpa kesusahan, janganlah merungut sebab dari kesusahan itulah kitabelajar erti BERSYUKUR.


 (Ni bukan mesin basuh rumah aku..hehe)

Aku bagi contoh lagi. Kadang-kadang Allah uji kita dengan anak demam. Demam biasa je pun. Kita merungut. " Apehal lah anak aku ni demam...time2 nilah nak demam...". Tapi kita LUPA lagi. Tahu tak ramai saudara-saudar kita diuji dengan anak sakit. Bukan sakit biasa; ada yang sakit kronik, kanser, anak istimewa, sindrom down dan sebagainya. Kita yang anak normal ni baru Allah uji sikit dah merunguttttttt. Padahal ibu yang anaknya sakit ada yang sampai ulang alik ke hospital, ada yang sampai duit tak cukup untuk makan minum sebab nak tanggung kos perubatan, ada yang sampai tidur hospital, ada yang tak cukup tidur. Ada yang jaga anak sakit sepanjang hayatnya. Memang ada !

Kesimpulan kedua...Banyakkanlah bersyukur bukan sahaja ketika kita senang tapi lebih - lebih lagi apabila kita susah. Belajar dari kesusahan itu. Kalau kita rasa kita susah, ada orang lain yang lagi susah. Masa susah ingat Allah, masa senang lebih-lebih lagi ingat pada-Nya. Kelak masa kita susah Allah akan ingat kita!

Alhamdulillah. Itu je yang nak aku sampaikan. Semoga ianya dapat dijadikan iktibar ye. Kuncinya bersyukurlah dalam apa jua keadaan.

Sekian,
Mama murni (")
" Akulah motivator pada diriku sendiri"

Wednesday, 26 November 2014

Cuti Sekolah !! Home Schooling.

Salam semua (".)
Malam - malam ni tetibe nak google pasal 'homeschooling'. Rasa nak cari sesuatu aktiviti untuk anak-anak sebab si kakak tengah cuti. Dia mesti boring kalau xde aktiviti kat rumahkan. So, mama cari something untuk kakak.

Kalau sebelum ni, memang mama dah start ajar kakak 123, aliff baa taa, numbering. Kali ni mama rasa nak formal sikit. Means mama nak ada rekod sikit apa yang mama duk ajar kakak ngan adik. Atleast kita nampak warna warni aktiviti ni. So..xdelah boringkan benda yang sama ajer buat.

Untuk awal-awal ni. Mama tak nak keluar kos beli itu ini. Mama pakai je apa yang ada. Permainan termasuk buku adik ngan kakak je dah penuh 1 playpen. So kita kasi selongkar ye..hehe


 Oke..ni buku untuk kakak. Kulit dia ntah kemana dah buku ni..haha, xpe..yang penting isi dalam tu. Nak ajar kakak mengeja.


Ni pulak untuk adik. Nak ajar adik kenal gambar dan ajar nama gambar tu. 

Oke..malam ni mama jumpa 2 buku ni. Esok boleh start bagi 2 beradik ni belajar secara 'formal'. Mama nak rekod perkembangan 2 beradik ni. Semoga semua lancar esok. Papehal mama update lagi ye. Nak sambung buat bisnes Shaklee pulak. Daaaa :)

#homeschooling

Monday, 24 November 2014

" Pelaris " dalam bisnes Shaklee.

Hai semua. Nak tahu tak kami dalam Shaklee ada pakai "pelaris" nak lariskan bisnes. Teringat masa saya buat bisnes barang baby dulu. Tak alert pasal pelaris ni tapi saless tetap masyukkkk! Tapi dalam shaklee, ianya lebih-lebih lagi. Nak tahu apa tak pelaris tu? Jom kita tengok... :)

"Pelaris" ni mestilah mula-mula kena PAKSA DIRI untuk buat. Dari paksaan akan jadi rutin harian kita. Antara "pelaris"nya. Dimulakan dengan "pelaris" sebelum tidur. Perlu SOLAT TAUBAT dulu. Kita hamba Allah yang lemah, kenalah mengaku dosa kita dan bertaubat tak nak lagi buat dosa tu. Taubat dengan taubat nasuha. Istighfar supaya Allah ampunkan dosa kita. Bila hati kita bersih, SOLAT HAJAT lah nak minta apa pun dari Allah. Allah Maha Penerima Taubat dan Maha Pemberi.

Esoknya, niatlah nak bangun tahajud atleast seminggu sekali. Tak dinafikan nak buat tahajud ni bukan senang ye bagi yang tak biasa. Tapi as usual, PAKSA DIRI anda. Nak buat benda baik kena paksa diri supaya lama kelamaan akan terbiasa. Tahajud ni sangat best sebab impaknya hati kita akan menjadi tenang dan rezeki pun masuk tanpa disangka-sangka.

Rutin selepas subuh perlu bersedekah, sediakan tabung khas untuk bersedekah. Dan hujung bulan boleh salurkan sedekah tu pada yang memerlukan.

Pagi pulak amalkan istigfar, selawat dan zikir Ya Wahab. Semoga hati kita terus tenang dengan zikir dan meletakkan 100% pergantungan kita pada-Nya. Seterusnya selepas pukul 8, solat dhuha ni memang pintu rezeki.



Tambahan ;
- Baca surah yassin selepas waktu subuh
- Baca al-quran 1 muka surat selepas solat
- Solat awal waktu
- Selalu jaga lisan cakap benda baik
- Jaga perbuatan kita supaya tak lagha
- Berbakti pada ibu bapa

Haaa tula PELARISSnya. Semua pun dah taukan? Dah tau sila buat!
hehe..selamat melariskanbisnes

Hidup senang, hati tenang!

Nak join bisnes shaklee? Mai sini PM na :)
019-3190733
















Thursday, 30 October 2014

10 KEBAIKAN VIVIX

1) Menggalak penuaan yg sihat – awet muda dan anti-penuaan

2) Membantu mengelakan kanser – merencat sel kanser dari menjadi semakin serius

3) Mengurangkan risiko penyakit jantung – melindungi jantung

4) Mengurangkan kompilasi diabetes / kencing manis

5) Meningkatkan kesihatan arthritis dan menyokong kesihatan sendi – melindungi saraf

6) Mengurangkan insiden bg penyakit nyanyuk

7) Membantu dlm proses penurunan berat badan

8) Menyokong kesihatan mata

9) Meningkatkan kesihatan imum badan

10) Menggalakan kesihatan keseluruhan

MANFAAT UTAMA GLA COMPLEX

1) Memelihara kesihatan – borage merupakan herba tradisi kegemaran orang Barat.

Fungsi borage :
- merawat ulser
- mengeluarkan virus
- melegakan kelesuan
- membersihkan kahak
- meringankan kebas urat saraf
- meningkatkan stamina

2) Mengawal hormin estrogen dan testosteron.

GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal hormon lelaki dan wanita yang mana prostaglandin ini melegakan simptom PMS (simptom pra-haid) seperti kesakitan, mood swing, retensi air dan rasa sakit pada payudara.

3) Meningkatkan kesuburan pada wanita

GLA mampu mengawal dan mengatur ketidakstabilan hormon wanita sebagai langkah utama bagi meningkatkan kesuburan.

GLA juga mampu mengecutkan cyst dalam rahim wanita yang boleh menghalang proses kehamilan.

Selain itu, GLA complex membantu tubuh menghasilkan sejenis mukus yang dipanggil ‘cecair kesuburan’ di dalam rahim. ‘Cecair kesuburan’ ini memberi ‘ruang’ untuk telur dan sperma untuk terus hidup hingga 5 hari.

GLA juga memperbetulkan dan memperbaiki keadaan haid yang tidak teratur jika diambil secara konsisten setiap hari.

4) Melambatkan menopause (putus haid)

Memperbaiki keadaan menopaus seperti berpeluh-peluh , insomnia, dada berdebar-debar, ketidakhadaman, depresi dan rasa cepat marah. Pengambilan GLA jangka panjang juga mampu melambatkan proses penuaan, mengetatkan uterus dan menjadikan kulit kelihatan kulit lebih muda.

5) Mencantikkan kulit

Memperbaiki inflamasi kulit seperti ekzema, alergi, kegatalan, kulit kering, bintik penuaan, fungus dan kurap. Ia juga meringankan sakit dan bengkak yang terjadi dari rheumatisma dan artritis.

6) Mencantikkan rambut

Memperbaiki tekstur rambut, rambut kering dan masalah rambut gugur.

7) Pelangsingan

Merendahkan kolestrol LDL, menghalang penambahan berat badan, memberi tona pada kulit dan otot wanita secara berperingkat untuk mencapai bentuk badan yang cantik.

8) Menentang kanser

GLA adalah anti-oksidan yang meningkatkan sistem imunisasi tubuh, menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser.

9) Menghalang komplikasi diabetes

Merendahkan gula dalam darah, berkesan untuk diabetes semasa hamil dan usia tua. Meringankan kebas dan kesakitan disebabkan oleh paras gula dalam darah yang tinggi.

8) Menghalang tekanan darah tinggi

Menghalang pembekuan darah, merangsang peredaran darah, mengembangkan salur darah, memperbaiki tekanan darah tinggi, mengelak masalah jantung seperti Arteriosklerosis (pengerasan arteri - dinding arteri menjadi keras dan kurang lentur kerana bahan lemak terkumpul dibawah lapisan sebelah dalam dari dinding arteri) dan myocardial infarction (blood clot - salur darah tersumbat lantas menghalang pengaliran darah pada otot jantung).

9) Memperbaiki masalah prostat dan kerap kencing pada golongan lelaki.

10) Hiperaktif dan austisma (ADD/ADHD)

Terbukti secara klinikal bahawa minyak ikan GLA memperbaiki keadaan kanak-kanak berautisma, sukar memberi tumpuan untuk belajar dan hiperaktif.

11 Ciri - ciri isteri yang dekat dengan SYURGA♥

1. Seorang Isteri yang menyedari dan menerima dengan ikhlas bahwa laki-laki (suami) adalah pemimpin kaum wanita.

2. Seorang Isteri yang menyedari bahwa kedudukan suami itu satu tingkat lebih tinggi jika dibandingkan dengan isteri.

3. Seorang Isteri yang selalu taat dan penuh hormat kepada suami selama bukan diajak dalam hal kemaksiatan (durhaka kepada ALLAH).

4. Seorang Isteri yang tetap berpegang teguh menjaga kehormatan dirinya dan yang tidak mahu keluar rumah dengan seenaknya sendiri tanpa izin suami.

5. Seorang Isteri yang selalu memenuhi keinginan suami dalam nafkah batin (kecuali dengan suatu alasan yang kuat terpaksa menolaknya).

6. Seorang Isteri yang selalu mendahulukan kepentingan suami dibanding urusan yang lain.Termasuk kepentingan orang tua sekalipun. (Terkecuali mendapat izin dari suami)

7. Seorang Isteri yang selalu menjaga kehormatan dirinya jika suami tidak ada di rumah.

8. Seorang Isteri yang pandai menjaga harta suami (tidak boros) dan juga menjaga kehormatan suami baik saat ada ataupun sedang tidak di rumah.

9. Seorang Isteri yang senantiasa berusaha mempercantik dirinya ketika berada depan suami.

10. Seorang Isteri yang selalu menyenangkan hati suami dengan raut wajah yang tampak berseri.

Murah senyum agar Si suami merasa tenteram hatinya.

11. Seorang isteri yang tidak suka berdandan berlebihan agar tampak cantik oleh lelaki lain.

(Dikutip dari Buku : Petunjuk Sunnah dan Adab Sehari-hari - H.A. Abdurrahman Ahmad)

Ya ALLAH... Bimbinglah kami agar menjadi isteri yang demikian.

Wednesday, 29 October 2014

KEBAIKAN DAN KELEBIHAN ESP

1. Dilengkapi dengan unsur kalsium untuk elakkan kerapuhan tulang kerana serbuk soya yang bersifat keasidan.

2. Membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam.

3. Memberi rasa kenyang bagi individu yang dalam proses mengurangkan berat badan.

4. Membantu menjadikan kulit lebih berseri dan menganjalkan kulit/awet muda kerana protein penting untuk kulit.

5. Meransang regenerasi kulit dan otot, mengurangkan kedutan.

6. Memberi ton warna kulit yang sekata.

7. Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus-mulus, gebu.

8. Protein yang lengkap (mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan).

9. Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral.

10. Rendah lemak, tanpa kolestrol.

11. Diproses pada kadar suhu rendah dan menjaga kualiti protin yang tinggi.

12. 1tin 850g dihasilkan dari 30kg kcg soya.

13. Diproses menggunakan air bukannya alkohol untuk memelihara kandungan isoflavone.

14. Protein soya(tumbuhan )lebih mudah dihadam berbanding protein haiwan.

15. Membantu mengurangkan risiko kanser.

16. Bertindak sebagai antioksidan.

17. Menguatkan sistem imun tubuh.

18. Mempertingkatkan tahap kolestol baik.

19. Memelihara kesihatan jantung.

20. Membaiki pigmentasi – membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur, pigmentasi, kedutan dan kesan tua.

21. Membaiki memori – meningkatkan kualiti memori, vitaliti, dorongan seksual dan rangsangan.

22. Pembekal tenaga – membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun, maka ia baik untuk kekal bertenaga, mencegah migrain, insomnia dan tekanan.

23. Baik untuk hormon – kacang soya kaya dgn isoflavones.

24. Membantu merendahkan paras kolestrol.

25. Mencegah osteoporosis.

26. Membantu pembentukan sel-sel baru.

27. Membantu menyembuhkan gastrik.

28. Memberi kekenyangan, sesuai untuk diet menguruskan badan.

29. Mempercepatkan pemulihan luka selepas pembedahan.

30. Memudarkan parut.

31. Membantu pembinaan tubuh kanak-kanak.

32. Kecantikan kulit dan rambut.

KEBAIKAN ALFAFA COMPLEX

Kelebihan Dan Kebaikan Alfalfa Complex Shaklee Yang Utama :

• Mencuci hati, darah dan usus – Alfalfa adalah makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit dan otot.

• Melawan alahan – Memperbaiki keadaan kulit dan hidung sensitif, kurap, bau badan dan ulat air (athlete’s foot) dengan berkesan.

• Baik untuk perubahan patologi di dalam usus dan perut – Memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, hyperasiditi, ulser gastrik, hepatitis dan sembelit.

• Menyingkirkan lemak dan kolesterol – Kajian klinikal terbukti bahawa penggunaan jangka panjang daripada alfalfa akan menghapuskan lemak, mengurangkan kolesterol, mencegah penyakit jantung, strok dan darah tinggi. Hanya Alfalfa sahaja mengandungi saponin, seperti span yang bertindak sebagai serat yang menyerap kolesterol.

• Melawan tumor – Memakan 30-50 tablet untuk mengalkalikan badan, dengan itu memperbaiki sel-sel kanser dan membuang tumor.

• Melegakan keletihan – Melegakan keletihan dan sebagai rawatan kepada kebanyakan penyakit

• Mencegah/ merawat atritis – Melegakan sakit atritis dan kesakitan

Lain-lain Kelebihan dan Alfalfa Complex Shaklee:

• Melegakan sakit-sakit sendi dan belakang

• Mengurangkan masalah resdung dan eczema

• Membantu hilangkan kelesuan dan tekanan

• Memberi kelegaan semasa period

• Membantu Merawat arthitis

• Membantu Merawat athma

• Mencuci usus bagi membuang toksik

• Membantu membuang angin dalam badan

• Membantu mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor

• Meneutralkan asid dalam badan

• Membantu masalah keputihan pada wanita

• Membesar dan menegangkan payu dara

• Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri

• Memulihkan urat selepas bersalin

• Sebagai milk booster

• Membantu masalah penghadaman dan pencernaan

• Meningkatkan stamina lelaki

• Membantu melegakan masalah sembelit

Jom order sekarang :)
019-3190733

KEBAIKAN OSTEMATRIX SHAKLEE

MANFAAT OSTEMATRIX SHAKLEE ADALAH

1. Menguatkan Tulang - Kalsium menghalang osteoporosis, menguatkan kuku, kerangka, gigi, sistem saraf. Ia juga merawat tulang retak, osteomalacia (rickets dewasa), kuku rapuh, eczema, kekejangan, gusi berdarah dan merangsang darah untuk memekat.

2. Memperbaiki kekejangan dan kebas-kebas - Pengambilan 600mg kalsium sebelum tidur akan memperbaiki kebas-kebas, kekejangan, sakit sendi dan arthritis

3. Meringankan stress - Ianya mengimbangi tekanan darah, memelihara denyutan jantung, impuls saraf, penenang saraf, menggalakkan tidur selesa, memperbaiki jantung berdebar, gementar, mimpi buruk dan stress. Juga memperbaiki depresi, mood swing, sakit kepala dan pitam.

4. Memperbaiki masalah haid - Kajian menunjukkan dengan pengambilan 1000mg kalsium dan magnesium serentak meringankan sakit waktu haid dan membantu membuang air kecil.

5. Pengalkalian tubuh - Kalsium adalah mineral alkalin, dan ianya berkesan memastikan imbangan pH tubuh. Ianya juga menghalang obesiti diwaktu umur tua.

Tambahan pula kalsium membantu sel menyerap nutrien dan merangsang detoksifikasi.

6. Memperbaiki hiperaktiviti perut dan gastrik.

Jom order OSTEMATRIX sekarang!

019-3190733 ♥

Tuesday, 28 October 2014

FADHILAT DAN KHASIAT SURAH YASSIN

Banyak kelebihan-kelebihan daripada surah Yassin yang disebutkan di dalam banyak hadis. 

Antaranya: 

Rasulullah SAW bersabda ;

1.  “Sesiapa yang membaca Surah Yassin dipermulaan hari, segala hajatnya bagi hari itu akan dipenuhi“.

2.  “Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati Al-Quran itu ialah Surah Yassin.”

3.  “ Sesiapa membaca Surah Yassin, nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca Al-Quran sebanyak 10 kali.”

4.  “Sesiapa yang membaca Surah Yassin semata mata kerana Allah, segala dosa-dosanya yang dahulu akan diampunkan. Oleh itu jadikanlah sebagai amalan untuk dibaca ke atas orang yang mati.”

5.  “Jika seseorang itu membaca Surah Yassin pada setiap malam dan kemudiannya meninggal dunia, ia akan mati sebagai mati syahid.”

6.  “Sesiapa membaca Surah Yassin, ia akan diampunkan, siapa sahaja yang membaca semasa kelaparan, akan dihilangkan kelaparannya itu, siapa membacanya dikala sesat jalan, akan menjumpai jalannya semula, siapa membaca kehilangan binatang akan mendapatkannya semula, dan bila seseorang itu membacanya kerana bimbangkan kekurangan makanan, makanan itu akan mencukupi. Dan jika membaca kepada orang yang menghadapi penderitaan maut, akan dimudahkan baginya. Dan jika seseorang itu membaca ke atas perempuan yang sukar untuk melahirkan anak akan dimudahkan juga baginya.”

7.  Maqri rahmatullah ‘alaih berkata, “Jikalau Surah Yassin dibaca oleh seorang yang takut pemerintah atau musuh, ia akan dihilangkan akan ketakutan itu.”

8.  “Jikalau seseorang itu membaca Surah Yassin dan Surah Was-Saffat pada hari Jumaat dan memohon kepada Allah sesuatu, doanya akan diterima.”

9.  “Sesiapa bersolat sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama Surah Yassin dan rakaat kedua Tabaroka, Allah jadikan setiap huruf cahaya dihadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya ditangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.”

10.  “Apabila datang ajal orang yang suka membaca Surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya”.

11.  “Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yassin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.”

12.  “Sesiapa yang membaca Surah Yassin kerana Allah Azza wa Jalla, Allah akan mengampuni dosanya dan memberinya pahala seperti membaca Al-Qur’an 12 kali. Jika Surah Yassin dibacakan di dekat orang yang sedang sakit, Allah menurunkan untuknya setiap satu huruf 10 malaikat. Para malaikat itu berdiri dan berbaris di depannya, memohonkan ampunan untuknya, menyaksikan saat ruhnya dicabut, mengantarkan jenazahnya, bershalawat untuknya, menyaksikan saat penguburannya. Jika surat ini dibacakan saat sakaratul maut atau menjelang sakaratul maut, maka datanglah padanya malaikat Ridhwan penjaga surga dengan membawa minuman dari surga, kemudian memberinya minum ketika ia masih berada di katilnya, setelah minum ia mati dalam keadaan tidak haus, sehingga ia tidak memerlukan telaga para nabi sampai masuk ke surga dalam keadaan tidak haus.” (Tafsir Nur Ats-Tsaqalayn).

13.  Anas bin Malik berkata bahwa Rasulullah SAW bersabda: Sesiapa yang mengunjungi perkuburan lalu membaca Surah Yassin, maka pada hari itu Allah meringankan seksaan mereka dan bagi yang membacanya mendapat kebaikan sebanyak penghuni kubur di perkuburan itu.” (Tafsir Nur Ats-Tsaqalayn).

14.  Imam Ja’far Ash-Shadiq: “Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati, dan hati Al-Qur’an adalah Surah Yassin. Sesiapa yang membacanya sebelum tidur atau di siang hari sebelum keluar rumah, maka hari itu sampai ke petang, ia tergolong pada orang-orang yang terjaga dan dikurniakan rezeki. Sesiapa yang membaca di malam hari sebelum tidur, Allah mengutus 1,000 malaikat untuk menjaganya dari keburukan semua syaitan yang terkutuk dan dari setiap penyakit; jika ia meninggal pada hari itu, Allah akan memasukkannya ke syurga, 3,000 malaikat hadir untuk memandikannya, memohonkan ampunan untuknya, mengantarkan ke kuburnya sambil memohonkan ampunan untuknya; ketika ia dimasukkan ke liang lahatnya para malaikat itu beribadah kepada Allah di dalam liang lahatnya dan pahalanya dihadiahkan kepadanya, kuburnya diluaskan sejauh mata memandang, diselamatkan dari siksa kubur, dan dipancarkan ke dalam kuburnya cahaya dari langit sehingga Allah membangkitkannya dari kuburnya kelak.” (Kitab Tsawabul A’mal).
.
Surah Yassin ini hendaklah dibacakan selalu ketika orang sakit, tengah nazak, sedang koma atau sudah meninggal dunia. Baca di sisi mereka (terutama ayat 12), supaya orang tersebut berada dalam kesenangan dan orang yang masih hidup insaf bahawa esok, lusa kita pula akan menyusul.
.
Begitu banyak kelebihan dan kebaikan yang bakal kita perolehi melalui amalan pembacaan Surah Yassin seperti yang telah disebut di atas. Sudah semestinya salah satu cara untuk mendekatkan diri kepada seseorang melalui hatinya seperti juga Surah Yassin hati kepada Al-Quran; Oleh kerana itu marilah kita sama-sama mendekatkan diri kita kepada Allah SWT melalui ibadah dan bacaan Surah Yassin yang banyak manfaatnya ini. InsyaAllah.

Credit ke blog SHAFIQOLBU  

Monday, 27 October 2014

Syarat BERJAYA adalah BERKORBAN.

Assalamua'laikum...;)

Malam ni rajin sket nak update blog perihal PENGORBANAN.

Kalau ditanya pada sesiapa sahaja. Nak BERJAYA tak?
Semua cakap NAKKKK..

BERJAYA ni ada banyak cabang..
berjaya KURUS..
berjaya CANTIK..
berjaya kaya..
berjaya hamil..
berjaya transform diri menjadi insan yang lebih baik..
berjaya dalam peperiksaan..
berjaya dalam BISNES..
berjaya dalam interview dan macam-macam jenis kejayaan lagi..

Baiklah..kita kecilkan skop BERJAYA ini yer..

Contoh ;

Orang yang gemuk nak berjaya kurus, senang ke? Dah tentu TIDAK!
Kalau senang....takdelah Malaysia antara rakyat yang ramai berpenyakit diabetes. Ini fakta tau.

Jadi..nak kurus sebenanrnya boleh sangat..tapi apa pengorbanan kita untuk BERJAYA KURUS..

% Kena jaga pemakanan ; ambik tahu sket mana makanan tinggi atau rendah kolesterol, mana makanan banyak lemak, mana makanan banyak minyak. Dah tahu jenis makanan, kenalah BERKORBAN untuk mengurangkan seterusnya menafikan makanan-makanan tersebut.

% Kena bersenam ; ni satu lagi PENGORBANAN kita perlu buat. Alasan untuk tidak bersenam selalunya 'tak ada masa'. Ye ke ni? Main game ada masa pulakkan..hehe. So kena KORBAN masa. Cari masa untuk bersenam.

% Then; kena KORBAN apa lagi?

- ambil SUPLIMEN UNTUK KURUS.. secara KONSISTEN dan berterusan, Bukan seminggu ambik then malas, lupa...

- Mindset kena POSITIF. 'Aku boleh kurus, pasti kurus'. Kalau mindset negatif pun kebarangkalian nak berjaya pun payah jugak

- kawan dengan orang yang seangkatan. Kawan dengan mereka yang sama misi dengan kita, yang nak kurus jugak!

- kurangkan tengok tv larut malam sebab selalunya time tu kita rasa lapar dan cekedis adalah teman sejati!

Nah!! banyakkan benda KENA KORBAN untuk BERJAYA.

So kita PILIH. Sama ada suka atau tidak. Nak berjaya dalam apa jua bidang kenalah BERKORBAN. Kejayaan akan jadi milik anda. !

Thursday, 16 October 2014

Kafein dan Penyusuan badan.



Ramai ibu menyusukan anak ingin tahu benarkah KAFEIN sedikit sebanyak menjejaskan penyusuan susu ibu?

Mari kita bongkar 'misteri' ini.

Adakah kafein ; kopi, teh dan sebagainya yang diminum oleh si ibu akan masuk kedalam susu badan?

Begini, hakikatnya..apa sahaja yang diminum atau dimakan oleh ibu,sebahagiannya akan masuk kedalam susu badan tapi jumlahnya bergantung kepada berapa banyak sesuatu makanan itu dimakan.

Sebagai contoh; ibu minum secawan kafein, ianya akan masuk ke dalam aliran darah anda. Apabila ia ada dalam aliran darah anda, ia sedikit sebanyak akan masuk kedalam susu badan.

Adakah kafein membahayakan bayi?

Secara umumnya tidak kerana jika si ibu minum kafein setakat secawan dua dalam sehari, hanya sedikit sahaja jumlah kafein yang masuk kedalam susu ibu seterusnya ke dalam perut bayi. Jangan ambil kafein dalam jumlah yang keterlaluan iaitu melebihi 3 cawan sehari.

Dalam ujian yang dilakukan, jumlah kafein dalam air liur atau air kencing bayi yang minum susu badan ibunya yang telah meminum sejumlah kafein tersebut adalah sangat rendah atau tidak dapat dikesan.

Walau bagaimanapun, perlu diingatkan. sesetengah ibu yang minum banyak kopi menyatakan bahawa bayi mereka kelihatan lebih jengkel dan resah ketika disusukan. Jika anda dapati ini berlaku, cuba kurangkan pengambilan kafein dan lihat apa yang berlaku.

Bagi ibu yang ketagih kafein, seeloknya hentikan segera.











Wednesday, 15 October 2014

Kenali Zone Selesa (Comfort Zone)

Seringkali kita dengar mengenai ZON SELESA atau COMFORT ZONE. Sejauh mana kita faham tentangnya?

Saya cuba terjemahkan ikut kefahaman saya yang mudah ya. Zon selesa adalah keadaan dimana kita sudah biasa melalui keadaan itu dan kita selesa dengan keadaan itu. Contoh mudah : Kita dah jadi rutin bangun pagi, cuci muka, gosok gigi, mandi dan solat. Lepas tu tidur balik. hehe. Perkara ni dah jadi rutin setiap hari, dah biasa dan kita dah selesa dengan keadaan itu. Tiada masalah bagi kita. Itulah namanya Zon Selesa.

Jadi bagaimana yang dikatakan kita ingin KELUAR dari Zon Selesa dan nak masuk ke Zon yang LEBIH BAIK? Lebih SELAMAT dan akhirnya menjadi Zon selesa yang baru?

Okey..pengalaman saya. sebelum kahwin, saya dah biasa bangun pagi, mandi, solat subuh, sarapan mak hidangkan, tidur dengan adik beradik perempuan, dah biasa weekend tidur petang lama, malam tidur awal jika esok kerja. Itu comfort zone saya. 

Tapi lepas kahwin, saya dapat transfer ke sarawak bersama suami atas urusan kerja (suami). Awal-awal duduk berjauhan dengan keluarga sangat sedih, saya rasa tidak selesa. Setiap hari call mak, call kawan-kawan banyak kali. Rasa bosan, rasa takut dan sebagainya. Saya cuba menyesuaikan diri dengan keadaan baru sehinggalah saya berjaya mendapatkan Zon selesa. Bila dah jadi rutin duduk disarawak, dah biasa. Dah selesa duduk bersama suami, dah biasa dengan keadaan baru yang jauh dari pelukan mak, dah pandai buat sarapan sendiri. Dah kurang tidur petang, saya dah boleh terima dengan keadaan baru. Saya dah keluar dari Zon selesa yang lama. Takde lagi nak call mak terlampau kerap (walapun takde nak cakap apa pun)..takde lagi rasa takut. Begitulah perumpamaannya dan bukan mudah tau nak keluar dari Zone Selesa tau. Ianya perlukan masa, pengorbanan, ketabahan dan kekuatan untuk kita terus istiqamah dan konsisten dengan keadaan baru.

Justeru, jika kita nak mencapai sesuatu yang luar biasa, kita perlu lakukan perkara yang luar biasa juga.

Jika nak berjaya dalam bisnes online, kenalah keluar dari comfort zone ini. Buat perkara yang luar dari kebiasaan kita. Kita perlu banyak belajar dan praktikkan apa yang kita pelajari supaya kejayaan layak untuk kita kecapi. Tiada benda senang datang bergolek tanpa usaha yang sungguh-sungguh. Kita perlu sedar, tanpa usaha dan tawakal , kejayaan sesungguhnya segan mahu menyinggah pada diri kita. Sunnatullah...kejayaan akan datang pada mereka yang benar-benar usaha dan berdoa kepada-Nya.

Kalau nak berjaya, kena banyak berkorban. Keluar dari comfort zone. Lakukan sesuatu yang baru, yang luar biasa supaya hasilnya juga luar biasa. Jangan hanya menunggu, bertindak sekarang!



Sunday, 5 October 2014

Motivation Rally Shaklee 2014

Alhamdulillah...harini the whole day safiyyah "nak perhatian". So..nak buat kerja pun sedikit 'haru'. tapi takpe...mama oke je...lagipun now tengah mood 'bercuti'. Kebetulan abah dia ada kursus di KL. Jadi..kami stay dirumah mak di KL. Syukur rezeki balik kampung..hehe

Satu lagi...seronok sangat dapat pergi Motivation Rally Shaklee yang dibuat di Shah Alam Convention Centre (SACC). Seronok sebab dapat jumpa anak cucu shaklee starss dan kawan-kawan seperjuangan shaklee.

Sebelum masuk ke dewan..kami sempat lunch di SACC Mall. Serius sedap sangat menu kat sini tau. Ada orang tuuu (asben akulah)...kononya nak diet. Sekali dia order sampai 2 pinggan chicken chop. Haha... Tak pasal-pasal balik kena telan HERBALAX & LECITIN kan..kasi detox & buang lemak.

 Chicken Chop


 Mee Sizzling

Ha....
Mee Sizzlings ni untuk perempuan cantik iaitu aku..hehe..
Memang layanlah makan time ni..nak-nak anak-anak tak ikut sekali, kami makan dengan penuh ketenangan..-ngee. Sampai habis shawl cantik aku ni terkena kuah mee..haishhh


 Selpieee jap ~ ngade jek

Okeh!

Then..lepas makan dengan jayanya. Total makan 2 orang is RM 48 hengget. Hambekk kau. Haha. Tapi serius puas ati sebab sedap dan alhamdulillah. Kenyang. 

Sebenarnnya..Shaklee dah sediakan makanan lunch dah, tapi kami sajelah nak makan berdua together2. Ingat senang ke nak makan berdua? Ni kira syukur andung (nenek) bantu jaga anak-anak kejap.

Thanks mom!

Oke...habis makan. Drivelah ke SACC. Parking & register kat depan dewan tu. Aku beraturlah kat bahagian 'Senior Coordinator'. Dapatlah pelekat untuk Senior Coordinator & ada nombor untuk cabutan bertuah. Bangga oo pakai pelekat 'SC' tu. aiceceh..

 Selpiee lagi..

 Orite..majlis dimulakan dengan pembukaan. Ucapan dari En. Victor Lim, President Shaklee Malaysia. Ucapan beliau memang penuh semangat..hehe. Berbaju Melayu biru ha.


 

Yang menariknya.. Mr Victor bentangkan statistik ni. Terujaaa...dari tahun 2008 sampai 2012, enrollment naik 1240%. Bayangkanlah.

Seterusnya..ucapan ringkas dari President Shaklee International, Mr Bradford Richardson. 


Dapatlah ambik pic dari kejauhan..hehe

Lepas tu ada lucky draw & yang best sangat, ucapan dari Master Farihah. Masa ucapan Master Farihah ni aku tak amik pun gambar Master farihah sebab aku sangat teruja dengan cerita beliau. Ni antara kata-kata beliau yang TERSEMAT gitu dalam memori aku. Aku tulis tau..hik hik

Antara pesan beliau :

Lagi banyak kita BERI..
Lagi banyak kita DAPAT..

Beliau ceritakan :

Beliau mula buat Shaklee start january 2011. Mula-mula buat gitu-gitu aje..tapi slowly jadi SERIUS sebab beliau NAMPAK JELAS PELUANG DALAM SHAKLEE. Peluang yang beliau nampak adalah 'UMRAH PERCUMA BERTARAF 5 BINTANG'.

Siapa tak nak pergi umrahkan? Percuma pulak tu...5 bintang lagi.

So..start ada PUSH FACTOR tu. Beliau usaha keras dan betulkan NIAT. Nak bantu orang lain sebab dalam bisnes shaklee. Kita tak boleh berjaya jika kita tak berjayakan orang lain. Dan..kita TERPAKSA bantu orang lain untuk dapat apa yang kita dapat.

" Sebaik-baik manusia adalah yang paling bermanfaat bagi manusia lain"

Orang yang ada NIAT lain dalam shaklee dan tak niat nak bantu orang lain, dia tidak akan berjaya. So betulkan NIAT kita!

Ni antara slide beliau :



Banyak lagi pesanan beliau sebenanrnya tau. So memang sangat-sangat berguna! Sampai abis ucapanku tunggu..hehe

Lepas tu..majlis penyampaian sijil untuk ran supervisor & senior supervisor. Sambil tu aku merayap keluar dewan. Cari kawan-kawan. Bergambarlah..apa lagikan..hehe






My cucu..radin siti aisyah!


Selfie dengan my super duper anak yang hebat , Shafa.


 Ni kawan-kawan JMS yang gojez..


Then...tibelah masanya untuk kami pulak ambik Sijil SENIOR COORDINATOR.





Alhamdulillah...dapat dah sijil :)

Lepas tu terpaksa bergegas balik sebab risau anak-anak tinggai ngan mak. Taujelah safiyyah tu jarang kena tinggai..jadi sebelum dia nangis, baik balik cepat..hee




Barisan kawan JMS!
I LOIKEE.....

Syukur dengan ukhwah ini.

Oke..itu saje update pasal Motivation Rally.

Nak ucapkan terima kasih sangat kat suami sebab sudi teman ayang ke shah alam untuk ambik sijil yang ayang rasa sangat-sangat BERMAKNA untuk kita berdua seterusnya untuk EMPIRE SHAKLEE STARS.

Tahniah buat anak cucu yang BERJAYA dapat sijil untuk rank masing-masing. Anda buat, anda dapat. Seterusnya..thanks buat mak sebab bantu kami tengok-tengokkan anak.

To my super duper upline, Ummie Suzi dan Master farah. Terima kasih atas support kalian yang tidak putus-putus.

Alhamdulillah ;)

Monday, 22 September 2014

Minyak Kelapa : Minyak Ajaib



Ayurveda adalah salah satu cara rawatan yang tertua di dunia. Ia berasal dari India sekitar 3000 ribu tahun dahulu dan masih dipratikkan di India dan di seluruh dunia.
Antara cara rawatan yang sering disarankan oleh pengikut Ayurveda adalah minyak kelapa. Kelapa mempunyai banyak faedah yang kini boleh dijumpai dalam pelbagai ubatan di pasaran.

Berikut adalah antara sebab anda HARUS menggunakan minyak kelapa sebagai beauty tool anda!


Gigi putih

Untuk gigi putih dan gusi yang sihat, anda disyorkan kaedah ‘oil pulling’.
Oil pulling adalah satu teknik dimana setiap pagi, anda harus mencuci mulut untuk 5 hingga 10 minit menggunakan minyak kelapa. Di dalam mulut, minyak akan bertukar warna kepada putih yang bermaksud semua kuman berjaya dikeluarkan.
Selepas minyak bertukar putih, pasti keluarkannya dari mulut tanpa menelannya. Kaedah ini harus dilakukan ketika perut kosong.


Rambut tebal dan cantik

Gadis India selalu mempunyai rambut yang hitam dan cantik. Rahsianya adalah minyak kelapa.

Urutkan minyak kelapa ke atas kepala dan biarkan untuk beberapa jam. Basuh dengan air suam. Lakukannya seminggu sekali dan tengok tranformasi rambut anda dalam masa sebulan.

Risau minyak kepala busuk? Kini minyak kelapa dicampur dengan bahan pewangi yang lain seperti bunga ros dan lavender, oleh itu jangan risau akan baunya!


Make up remover

Menggunakan minyak kelapa tulen sebagai make up remover bermaksud kulit muka anda tidak akan diselaputi dengan bahan kimia yang boleh didapati dalam make up remover yang dijual di pasaran.


Mata menawan

Sebulan atau seminggu sekali, masukkan beberapa titis minyak kelapa ke dalam mata. Anda mungkin akan mengalami  burning sensation tetapi ini bermaksud minyak itu sedang membersihkan semua bakteria yang berada di dalam mata.


Kulit sihat

Seminggu sekali juga, pasti urutkan seluruh badan anda dengan minyak ini. Dalam masa yang pendek, kulit tidak akan kering dan akan menjadi lebih lembut.

Oleh itu, tunggu apa lain? Beli dan gunakanlah minyak kelapa sebagai alternatif cantik :)

Saturday, 20 September 2014

Shaklee Collagen Powder RAHSIA kulit mulus.

Tadaaaaa!

Haaaaaa...20 hb September harini, buat sekian kalinya nak bagitau yang bulan ni PROMO SHAKLEE COLLAGEN POWDER! (SCP).


 Aku sangat teruja dengan PROMO ni tau sebab aku sendiri dah makan dan rasa sendiri penangan SCP ni. SCP ni kalau nak kesan terbaik, ambil 4 kotak sekaligus SECARA KONSISTEN. Means dalam masa 8 minggu tengoklah hasilnya! Mesti korang terkejut....haaaa!

Bawah ni salah satu TESTIMONI TERBAIK SCP. Kira kakak bawah ni dapat hasil superb macam ni selepas 3 kotak SCP, belum masuk 4 kotak lagi tau! Amazing sangatkan!


 Satu lagi...aku sangat syorkan pada sesiapa yang ada masalah kulit especially masalah JERAGAT atau PIGMENTASI. Kulit berbintik-bintik hitam dimuka. Makanlah SCP ni. Korang mesti takkan rasa rugi. Kita kadang-kadang nak fikir murah je tapi hasilnya tak seberapa. So, better consume sendiri SCP ni dan rasailah kulit gebus gebas bak donut yang lembut. haha..



Satu lagikan. Dulu aku ingatkan dah tua barulah nak makan collagen supaya tak berkedut muka. Rupanya telahan aku silap! Dari mudalah nak jaga semua ni. Kalau dah tua nanti baru nak jaga, takut-takut keadaan kulit dah teruk, masa tu agak 'payah' sikitlah nak pulihkan balikkan. Jadinya....bertindak SEKARANG! Jaga kulit dari sekarang. Untuk diri sendiri, untuk suami dan untuk orang sekeliling supaya kita NAMPAK BERSERI dan BERMAYA. Barulah penampilan nampak anggun walaupun dah beranak pinak.

Tips :

Cara nak makan SCP ni ada beberapa cara. 
Cara 1 : 
Ambil secawan kecil jus oren, then tuangkan 1 sachet SCP kedalamnya. Kacau sebati dan minum.

Cara 2 : 
Minum air masak seteguk dan tuangkan 1 sachet SCP direct ke dalam mulut dan telan.

Aku prefer cara kedua tu sebab nak kesan marvellous!


Ambil SCP ni sebelum tidur ye, esok bangun pagi....Kompom kulit pipi korang rasa sangat moist! Dan nak superb lagi. Buat MASKER SCP.


Masker SCP ni jimat. Ambik 2 cubit SCP, Bancuh dengan air. Then buat MASKER. Lepas basuh tu, memang muka nampak glowing.

Pst : Air masak 3 liter sehari WAJIB tau. Itu memang syarat wajib nak kulit cantik.

Oke....ni secara skema nya nak bagitau .

 
APA KELEBIHAN COLLAGEN SHAKLEE NI…

>> Shaklee Collagen Powder merupakan suplemen kolagen hebat yang mengandungi 4,000mg proprietari RSS (Red Snapper Scale) Collagen,kolagen yang berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak daripada sisik ikan merah.

>> Kolagen bermolekul sangat ringan Shaklee, kira-kira 1,000 Dalton*, dapat diserap dengan mudah oleh badan dan dapat membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan.

>> Tujuh bahan utamanya termasuk, ekstrak biji benih Camellia japonica, ekstrak Pfaffia, kolagen ikan, ekstrak kerangkerangan, Lactobacillus acidophilus, vitamin C dan vitamin B yang digabungkan untuk meningkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan anda dari dalam ke luaran.

>> Shaklee Collagen Powder mudah larut dengan minuman dan makanan kegemaran anda. Setiap hidangan dipek di dalam satu uncang untuk memudahkan anda menggunakannya secara segera pada bila-bila masa dan di mana saja.

[1box mengandungi 15 sachet]

Itu saja buat masa ini. Terujaaaakan!!


SEPTEMBER PROMOSI COLLAGEN POWDER BELI 6 PERCUMA 1…
Kongsi dengan member 1 office, adik, kakak, mak, ipar duai.
Kongsi beli 6 kotak tapi…Anda akan dapat 7 Kotak
Kenapa ? 1 Kotak diberi secara PERCUMA..Ohhh anda (Jimat RM298)
Dapat pe lagi ?

>>>KEAHLIAN SHAKLEE PERCUMA SEUMUR HIDUP<<<

Maka anda adalah ahli Shaklee tanpa perlu membayar yuran keahlian selama-lamanya.
(Jimat RM65)

Bila anda sudah sah menjadi ahli rasmi Shaklee, anda automatik berpeluang menambah pendapatan bersama Shaklee. Oh memang best.

Bagaimana saya tahu ?

Saya sudah pun merasa pendapatan bersih hanya dari Shaklee yang dahulu 3 angka, menaik kepada 4 angka sekarang. Best gitu. Dan sekarang memang bergelar SURI RUMAH BERIJAZAH.

Oke...roger SEKARANG. ...!

019-3190733 (murni)

Thursday, 18 September 2014

'Mama....kenapa tak boleh ni?'

Untuk pertama kalinya..aku nak buat entry ringkas..hehe

Syifa' anak sulung aku tengah tengok upin ipin, dan tiba-tiba aku tengok youtube tu stop dan senyap.

Syifa cakap ' mama, kenapa tak boleh ni? Means kenapa youtube tak berfungsi? Aku pun pelik...

Rupenya!!

Dia cabut broadband maxis!

Haha...anak oh anak.

Sekali mama panggg kang..hehe

Lawak betul. Oke. Aku cucuk balik broadband tu dan dapatlah dia tengok video '25 rasul by raihan'.

Oke itu ajer entry ringkas aku...daaa!!

Monday, 8 September 2014

Doktor, kenapa anak saya tak mahu makan?

Harini nak sharing sikit perihal anak kurang selera makan ni. Agak-agaknya kenapa ye? Untuk pengetahuan, saya juga mempunyai masalah itu pada anak pertama, syifa' yang dah nak masuk umur 4 tahun. Melalui pengalaman saya sendiri, syifa kurang selera makan mungkin dia tidak disajikan dengan pelbagai warna warni jenis makanan sejak dari kecil, means saya tidak sentiasa memperkenalkan jenis makanan yang baru. Makanan yang lebih kurang sama sahaja setiap hari bermula dia berusia 6 bulan iaitu bubur nasi ikan bilis beserta sayur carrot. Dan pada ketika itu juga (disebabkan kurang pengetahuan), saya juga memberi syifa Nestum yang sama perisa. Dan buah-buahan serta biskut bayi sebagai snack harian.

Dan apabila usianya menginjak ke umur setahun. Makanan yang diberikan lebih kurang sama dengan apa yang kami makan kerana syifa dah tumbuh gigi. Jadi, tiada kepelbagaian warna warni makanan disitu. Mungkin ini adalah salah 1 sebab kenapa anak kurang selera untuk makan.


bubur nasik


snack syifa, ni boleh makan begitu sahaja dan boleh cairkan macam nestum

nestum yang syifa agak suka


biskut yang syifa makan, dan tak habis, mama die yang habiskan..haha

Ha..ini serba sedikit perihal pemakanan syifa masa kecil & ini salah satu faktor kenapa syifa kurang selera makan. Mungkin anak anda pun begitu. Cuba cari sebab, sama tak? hehe

Sehinggalah saya beri dia MEALSHAKE & Vitamin C Chewable

Berdasarkan pembacaan saya, menurut kajian dan pendapat pakar pemakanan, kekurangan beberapa jenis vitamin dan mineral boleh menyebabkan anak kurang selera makan seperti :

* Vitamin B12
* Vitamin A
* Vitamin B1
* Vitamin B6
* Vitamin B9
* Vitamin C
* Vitamin D
* Zinc

Gabungan kesemua vitamin dan mineral ini sebenarnya membantu dalam proses metabolisme badan menukarkan makanan kepada tenaga. Kekurangannya juga dikaitkan dengan masalah kurang selera makan. Kesemua vitamin dan mineral ini hakikatnya tidak dapat dihasilkan sendiri oleh badan. Jadi ia mesti diperoleh dari sumber makanan harian kita seperti di bawah.


Ha....dapat pun jawapan. So..berilah anak anda MEALSHAKE & Vitamin C Chewable untuk nutrisi yang lengkap dalam badan mereka. Seterusnya menyebabkan selera makan anak anda menjadi lebih baik.

Ini TESTIMONI saya sendiri.


Alhamdulillah..seronok sangat tengok perkembangan syifa. :)

Barulah mama boleh senyummmmm.

Semua ibu patut beri Mealshake & Vitamin C Chewable pada anak-anak untuk nutrisi badan mereka :)

Murni 0193190733  


syifa mama..(adik kat ceruk sana..haha)


Thursday, 4 September 2014

'10 sebab kenapa saya memilih bisnes shaklee'.

Ada yang keliru 'sebab memilih' dan 'matlamat' dalam bisnes shaklee. Oke xpe. Mari saya terangkan. Soalan saya. ' kenapa memilih bisnes shaklee'?

1. Tidak perlu lokasi / kedai Saya beri contoh. Saya pilih bisnes shaklee sebab saya tak wajib ada kedai. Boleh simpan stok dirumah sahaja. Kalau saya pilih bisnes goreng pisang atau kedai runcit. Dah tentu saya perlu buka stall (walaupun didepan rumah).

2. Boleh buat dari rumah Means. Saya tidak perlu keluar bekerja. Hanya buat online sahaja. Offline itu pilihan dan COD juga pilihan dan tidak wajib.

3. Tidak wajib kursus / travel berhari2 Sesetengah pekerjaan atau MLM mewajibkan anda berkursus dan travel setiap minggu. Tapi tidak wajib untuk shaklee. Class ada online dan ada offline. Tidak wajib. Itu semua pilihan. Jadi, senang jaga anak sendiri.

4. Produk ready made dan pelbagai. Xperlu nak fikir atau nak buat produk tu. Dah sedia ada. Dan banyak jenis. Bukan hanya 1 produk. Cth kalau saya nak jual kek. Kek tu saya kena buat. (Malas...haha). So saya pilih produk yg dah sedia ada. Jimat masa pembuatan (",)

5. Syarikat shaklee kukuh Selama 60 tahun dipasaran. Ada je produk lain di malaysia tapi shaklee paling tua. Means paling dipercayai. Kalau produk x bagus jarang bertahan sehingga 60 tahun. Banyak isu kekadang menerjah bisnes shaklee tapi bagaikan angin lalu sebab setiap persoalan mesti management shaklee bagi jawapan dan tak biarkan kita termanggu2.

6. R & D Shaklee ada saintis sendiri dan shaklee mengutamakan research and development. Belum ada lagi produk shaklee yg diragui kandungannya kerana shaklee amat2lah mementingkan penyelidikan produk dan upgrade .

7. Terbukti selamat, berkesan dan semulajadi Takutkan kalau kita jual produk yang x selamat, ada bahan kimia. X pasal - pasal impact buruk kat customer kita. Bangunan HQ shaklee di US pun pakai barang semulajadi. Bukan hanya produk ya.

8. Tak kira siapa kita Buat bisnes shaklee tak perlu ijazah, diploma even master. Lepasan SPM pun boleh buat. Suri rumah pun boleh buat. Orang bekerjaya pun boleh buat. Asalkan nak belajar dalam bisnes ini.

9. Ukhwah fillah Once u start bisnes shaklee dan buat hari demi hari. U akan dapat kawan ramai dan keluarga baru. Iaitu ur customer, sideline, upline dan downline. U akan dapat ramaiiii kawan baru.

10. Unlimited BONUS! Paling saya sukaaaaa dan puass.... Saya kerja untuk diri saya sendiri. Saya mengkayakan diri saya sendiri. Saya kerja bagai nak rak...8 jam..10 jam untuk diri saya sendiri. Bukan takat bonus sahaja, car bonus, 8 jenis bonus, dan FREE TRIP. Yup! 'Jual ubat' pun boleh pergi umrah, US, dan mana2 negara yg u nakkkk setiap tahun. * Ini sebab kenapa saya memilih bisnes shaklee.

* - master to be : murni -
* - nak tahu lanjut mengenai bisnes ini? - 0193190733 *

Tuesday, 2 September 2014

Cleanser Nutriwhite yang super duper awesome!

Harini aku teruja sangat sebab ada sorang regular customer ada bagi feedback POSITIF mengenai NUTRIWHITE GENTLE DEEP FOAMING CLEANSER. Macam gambar bawah ni :


Secara jujurnya..memang aku jangka FEEDBACK POSITIF dari customer ni sebab aku sendiri dah pakai cleanser NUTRIWHITE ni memang lepas cuci tu kulit muka sangat LEMBUT dan SELESA Sebelum ni aku pernah pakai sabun kosmetik, korang pun taukan ada sesetengah sabun kosmetik memang menyebabkan kulit kita sakit sebab terhakis & ada penglupasan. Lepas tu, kalau nak cerahkan kulit. Konsisten jek pakai cleanser ni atleast 3 bulan. Sebotol tahan 9 bulan, so jangan skip-skip pakai kalau nak hasil terbaik tau!

Ni mesej customer tu :


Ha gitu! kakak ni baru pakai sekali je pun cleanser ni. Terus JATUH CINTA & nak beli cream siang pulak!! Heee... x sungguh x kata, x lembut kenapa nak order lagikan .. (pepandai je aku buat pantun sendiri).

Nak tau lanjut pasal NUTRIWHITE SKINCARE. Meh klik SINI.

Sebarang pertanyaan : Whatsapp terus : 0193190733 (murni)

Monday, 1 September 2014

FOKUS dengan apa yang kita SUKA.

Selalu tak terjadi perkara yang kita tak suka itulah yang selalu terjadi pada kita. Haaaa...setujukan?
Ok..saya bagi contoh. Kita tak suka orang mengumpat kita atau kita tak suka orang cakap kita belakang. Tapi itulah yang terjadi.

Tahu tak sebab apa? sebab kita FOKUS perkara yang kita tak suka tu..

' minda menarik apa yang kita FOKUSkan tak kiralah perkara itu kita suka atau pun tidak...'
Makanya..kalau kita nak tarik sesuatu yang kita suka....dah tentulah kita perlu FOKUS apa yang kita sukakan.


Baiklah..bagi contoh lagi. Apa yang anda MAHU dalam kehidupan anda? Anda MAHU orang sekeliling yang baik dan positif. Anda mahu orang yang berdamping dengan anda adalah orang-orang yang membahagiakan hati anda. Anda mahu pekerjaan anda berjalan dengan baik. Anda mahu enjoy dengan apa yang anda lakukan sekarang. Jadi, anda perlu FOKUS dengan apa yang anda mahukan itu.

Anda MAHU anak anda ikut kata anda. Jadi, fokuskan apa yang anda mahu itu. Bukan fokuskan pada 'saya tak suka suami marah-marah', 'saya tak suka anak tak dengar kata', 'saya tak suka kawan yang makan kawan' tapi anda fokuskan 'saya suka sikap suami yang menegur saya dengan baik', 'saya suka anak yang mendengar kata', 'saya suka berkawan dengan rakan yang baik & menjaga aib saya '.

So...bila anda fokus apa yang anda suka, makanya, perkara yang anda SUKA & MAHU itulah yang akan mendekati anda.

Senangkan?
Jadi..lepas ni. Kalau anda tak mahu perkara yang anda tak suka itu mendekati anda, anda perlu FOKUS apa yang anda SUKA & MAHU sahaja. Perkara yang anda tak suka sila delete & buang jauh-jauh.

* murni *
Pakar merawat hati :)

Friday, 29 August 2014

Erti sebenar 'cantik'.

Assalamua'laikum...jumpa lagi kita pagi ni. Hajat dihati nak explore pasal 'period tak teratur' tapi aku teringat satu tajuk yang aku rasa pentinglah.. 'erti sebenar 'cantik'.

Orang perempuan (especially) selalu sangat cemburu dengan perempuan lain. Contoh macam akulah senang. Aku tengok orang pakai shawl rasa cantik sangat! Tapi bila aku pakai rasa pelik oke! haha Dan....bila tengok orang pakai baju stailo staili skett aku rasa alahai cantiknya! Rasa fashionable tapi masih menutup aurat. Tapi bila aku buang tebiat pergi beli baju fashion sket, sumpah aku tak pakai! (x caya cer tengok pic aku kat FB...tudung yg sama! Baju yang sama!...Bukan tak basuh...tapi suka pakai benda yang sama jek...ish2.

Sampailah 1 masa aku dapat jawapn dari teguran suami aku yang tidak disengajakan. Dia cakap ' orang kalau dah cantik..pakai apa pun cantik! Oke...sentap! haha. Bila difikirkan semula..betul jugakkan? Ko pakailah baju cantik macammana pun...warna warni aidilfitri macam mana pun. Kalau kulit berjerawat, berjeragat atau kulit kusam tak berjaga..memang baju cantik pun tenggelam. Perasan tak? Kalau x caya...cer tengok heliza. Dia pakailah baju atau tudung color apa pun. Color hitam..color coklat yang x menyerlah. Dia tetap cantik..sebab apa? sebab kulit dia cantik!


Sempat lagi aku google gambar dia..haha




Ni satu lagi. Pakai color hitam je pun kan. tetap cantik..sebaba apa? sebab kulit dia cantik dah. Pakai apa pun cantiklahh..

Jadi..bila aku sedar perkara ni.  Aku rasa sangat-sangatlah perlunya kita sebagai wanita menjaga kecantikan kulit. Especially kulit muka sebab orang bila bercakap dengan kita, diorang pandang muka. Tak pandang tangan pun..hehe

Ha..pic atas ni mana 1 cantik? Yang kanankan..kan kan..sebab kulit makin elokkan kan kan..hehe

Dari pengalaman aku dulu. Kulit aku pernah teruk. Baca kisah aku kat SINI. Jadi..aku sendiri ada pengalaman macam mana nak 'repair' kulit. Secara mudahnya, pengambilan makanan berkhasiat adalah sangat-sangat membantu untuk kita dapatkan kulit yang cantik. Kalau yang dah biasa makan sayur-sayuran dan buah-buahan tu baguslah. tapi yang jenis liat nak makan sayur..apa boleh buat? Ambillah suplimen shaklee sebab suplimen shaklee ni 100% natural. Tak perlulah takut kesan sampingankan. Antara suplimen shaklee yang bagus untuk kulit ;


4 suplimen ni suplimen yang aku sendiri dah makan. 
Jadi aku bercakap melalui PENGALAMAN LEPAS.

Makanya, nak kelihatan cantik. Bukannya dengan berpakaian cantik tetapi cukup kalau kulit kita cantik, body pun KURUS DAN TAK GEMUK. Penampilan kita akan menjadi lebih menarik. So..lepas ni kalau nak cantik, tak payah nak berbondong-bondong beli baju baru. Beli je suplimen-suplimen ni dan KONSISTEN makan dengan CARA MAKAN YANG BETUL. Barulah kesannya marvellous..

Nak tanya tentang SUPLIMEN UNTUK KULIT CANTIK boleh direct pm hakak ye. 

0193190733 (murni)