Layanzzz...')

Saturday, 20 April 2013

Cara Didik Anak Usia 2-3 Tahun

Assalamua'laikum semua..arini tiba2 terpanggil untuk aku discuss pasal cara nak didik anak usia 2-3 Tahun..aish...apsal tetibe aku masuk topik ni???

Sebab....anak ku yg sulung tu..Syifa', umo die dah 2 tahun stgh..serius! kekadang x faham dengan perangai budak ni tau...Hilang sabar jadinye..rasa mcm geram jek sbb die seakan2 x mau denga ape yg kite cakap..die nak buat hal die jek..so the best thing yg mama boleh buat untuk kak long yang mama sayang ni..of course la mama kene menuntut ilmu...ilmu keibubapaanla..

nak tau camner cara sesuai mama nak threat syifa' supaya mama faham psikologi budak umo macam syifa 2-3 tahun..so, bile mama dah tau caranya..xdela mama rasa nak naik hangin je bile syifa suka lari sana sini, pas mandi suka pilih baju n seluar sendiri & x nak pakai baju yg mama nak syifa pakai (baju yg sama je die nak pakai even baju tu tengah bersidai basah...hangin x hangin kan??? hehe...

then ape lagi sikap die? yg klaka memang die suke ikut ape yg kite buat..solat, doa, mengaji, menyanyi, menari, cube nak belajar banyak perkataan baru, suke ulang2 pkataan yg sama...suka keluar jalan2..nakkan PERHATIAN!!! Dah pandai nak marah, merajuk, mengada TAPI...kalau kite faham die..sebenarnye dia mudah diuruskan.

** org suruh tido x moh..nak main buai..hehe (dah besau pun tido buai lagi ~ ngade2)

** hobi die mmg suke main bedak, gincu, losyen, sabun mandi, krim muka..(haha)..org pakai masker pun nak jugak..aish!

** suke menyebukkan diri (dimana ade kite, disitu ade die) ~ nak tolong mama ler tuh..hehe

** ni hobi yg paling die suke ~ kacau adik, suke peluk adik kuat2, ske cium adik kuat2 (mama pun die x pernah cium kuat2 cenggitu), pernah gigit jari adik, sebab geram sgt kowt dengan badan adik yg montok tu..hehe (sebenarnye die nak 'berkawan" dengan adik..

** syifa sgt suke mengaji..main sebut jek..janji de lagu...( ikut abah la tu suke taranum kat umah)..now tgh ajar syifa baca IQRA'..aa, ba, taa, saa...hehe (bestkan) ;)

Now nak street ke FAKTA :

Mengenali Anak Anda (Umur 2-3 Tahun) 

Artikel ini saya ambil dari www.bicaramuslim.com. Semoga ia berguna untuk saya dan ibubapa diluar sana.

A. PERKEMBANGAN FIZIKAL

1. Sangat aktif, suka berlari dan melompat. Sekiranya berkemungkinan, ibubapa perlu menyusun atur rumah agar ada ruang yang membolehkan anak- anak bergerak tanpa rasa bimbang berlaku kemalangan dan kecederaan. Membawa anak ke taman permainan adalah satu langkah yang bijak. Di situ anak-anak dapat melakukan berbagai-bagai aktiviti fisikal di bawah pengawasan ibubapa.
2. Anak-anak di tahap ini belum dapat mengawal pergerakan otot-otot, sehingga mereka tidak dapat duduk diam dalam jangkamasa yang terlalu lama. Jadi, sia-sia saja kita meminta mereka duduk diam. Yang lebih baik ialah membiarkan mereka meneroka persekitaran sambil kita mengawasi mereka.

B. PERKEMBANGAN MENTAL

1. Daya konsentrasi sangat pendek dan mudah merasa jemu.

2. Rasa ingin tahu anak-anak di tahap ini sangat tinggi. Ibubapa perlu mengambil kira jenis alat permainan yang hendak dibeli. Permainan yang sesuai ialah permainan yang merangsang kreativiti anak-anak selain harus menarik dan tidak mudah rosak, Ajar anak menggunakan pancaindera (mendengar, melihat, menyentuh, mencium dan merasa). Libatkan sebanyak mungkin pancaindera anak dalam aktiviti seharian mereka misalnya: mendengar bunyi binatang, membawa mereka ke taman untuk melihat berbagai jenis haiwan dan sebagainya.

3. Perbendaharaan kata mereka masih terbatas di tahap ini. Gunakanlah kata-kata yang sederhana dan konkrit, baik ketika bercerita ataupun ketika bercakap dengan anak-anak. Jangan menggunakan perkataan yang abstrak misalnya: tanggungjawab, keselamatan, kebenaran, keadilan dll. Adalah lebih baik menggunakan perkataan yang disertai dengan contoh-contoh kehidupan seharian.

4. Pemikiran anak-anak di tahap ini sebenarnya lebih cepat berkembang berbanding dengan kemampuan untuk bertutur. Sebab itulah anak-anak sering didapati tergagap-gagap ketika bercakap. Ibubapa harus peka terhadap situasi ini dengan menunjukkan perhatian dan kesabaran. Bersedia untuk menjadi pendengar tanpa tergesa-gesa ataupun memaksa anak bercakap dengan lebih cepat.

C. PERKEMBANGAN EMOSI

Menyukai suasana yang sudah dikenali dan takut pada suasana baru atau orang asing. Sekiranya anak sentiasa dibawa bergaul dengan orang sekeliling, perasaan takut lama kelamaan akan hilang.

D. PERKEMBANGAN SOSIAL

1. Sifat dependent masih tinggi, namun kadang-kadang anak juga ingin menonjolkan sifat kemandirian. Biarkan anak melakukan sesuatu yang mampu ia lakukan sendiri.

2. Egocentric. Anak-anak di tahap ini cenderung memperlakukan kanak-kanak lain yang sebaya dengannya sebagai suatu benda dan bukan sebagai individu. Ia belum boleh bermain "dengan" kanak-kanak lain dalam arti kata yang sebenarnya. Oleh itu, ketika bermain dengan kanak-kanak lain, perlu ada pengawasan dari orang dewasa supaya tidak terjadi keadaan di mana anak kita akan menyakiti anak-anak lain.

3. Suka mengatakan "tidak" dan memang dalam usia ini anak bersikap "menentang". Selain itu anak juga seringkali "menguji" persekitaran dan orang-orang di sekelilingnya. Anak-anak perlu mengetahui apa yang boleh dan tidak boleh dilakukannya. Tingkah laku mereka itu pada hakikatnya merupakan suatu usaha untuk mengetahui apa yang boleh atau tidak boleh dilakukannya. Oleh karena itu ibubapa harus tegas, jika perlu, berikan hukuman yang sesuai dengan tahap umur mereka bagi kesalahan yang dilakukan supaya mereka tahu bahwa yang dilakukannya adalah salah.

E. PERKEMBANGAN ROHANI (SPIRITUAL)

1. Meniru tingkah laku orang dewasa, Sikap dan tingkah laku ibubapa harus membuat mereka memahami tentang ajaran Islam. Bermakna setiap perbuatan kita harus dikaitkan dengan ajaran Islam, seperti solat, berdo’a sebelum makan, membaca bismillah sebelum membuat sesuatu dll.

2. Anak juga berkembang dari segi rohani. Oleh itu, ibubapa perlu menolong mereka untuk menyedari tentang kewujudan Allah dalam setiap aspek kehidupan. Dengan demikian mereka akan belajar bahwa sekalipun Allah tidak dapat dilihat tapi Allah ada. Bermakna dalam setiap aktiviti kita seharian, ibubapa perlu mengaitkannya dengan kewujudan Allah.

AKTIVITI YANG SESUAI UNTUK ANAK-ANAK DI TAHAP INI

Secara fizikal, anak-anak yang berumur antara 2-3 tahun adalah anak yang suka bergerak, berlari, melompat, memanjat dan tidak boleh duduk diam untuk jangkamasa yang lama. Namun mereka cepat letih karena otot-otot belum berkembang dengan sempurna. Mereka belum dapat melakukan pekerjaan yang rumit. Ibubapa perlu menyediakan aktiviti dan permainan sederhana yang dapat anak-anak lakukan. Beberapa aktiviti yang sesuai untuk anak-anak di tahap ini ialah:

1. PERMAINAN BLOK

Gunakanlah blok-blok kayu/plastik, dan ajaklah anak-anak untuk menyusun blok-blok tersebut menurut imajinasi mereka sendiri. Biarkan mereka membuat bentuk menurut keinginan mereka, Permainan ini selain dapat merangsang perkembangan otot-ototnya, juga dapat membantu meningkatkan daya imajinasi mereka.

2. PUZZLE

Puzzle adalah permainan yang menyusun suatu gambar atau benda yang telah dipecah dalam beberapa bahagian. Jangan menggunakan puzzle yang terlalu rumit, tapi gunalah yang sederhana yang terdiri dari 5-10 keping, sehingga anak-anak dapat menyusun
dengan mudah.

3. MELUKIS

Sediakan kertas dan crayon dan biarkan anak-anak membuat gambar dan contengan menurut imajinasi mereka, walaupun pada tahap umur ini biasanya anak-anak masih belum melukis dengan sempurna.

4. MENAMPAL

Gunakan gambar-gambar sederhana yang telah dikenali oleh anak, misalnya meminta anak menampal "mata ikan" pada tempat yang sesuai. Boleh juga diberikan beberapa keping gambar dan minta anak menampalkan mengikut keinginan mereka sendiri, misalnya gambar
seorang gembala, seekor anjing, dan 3 ekor anak lembu serta sekeping kertas hijau berbentuk padang rumput yang luas. Aktiviti ini boleh juga disertai dengan aktiviti mengira. Selesai menampal gambar ajaklah anak mengira jumlah anak lembu, anjing dsbnya.

5. MEWARNA

Sediakan kertas dengan gambar di atasnya, pensil warna, atau crayon. Mintalah anak-anak mewarnakan gambar tersebut. Walaupun mereka belum dapat mewarna dengan sempurna, tapi aktiviti ini dapat melatih kepekaan mereka terhadap warna.

Itulah di antara beberapa aktiviti yang dapat dilakukan oleh anak-anak yang berumur 2-3 tahun. Semoga idea ini dapat membantu ibubapa sedikit sebanyak dalam melayani dan merangsang perkembangan anak-anak.

Sekian,

mamasyifa ;)

4 comments:

Ina Ismail said...

cam same je...tapi anak saya hero n hero....lebih letih bila balik keje...yg 2 tahun tu minta mamam walaupun dah diberi mamam

Nor Murni Fairouz Rafingi said...

Sabojekan dear..hero lagi galak kot ye...yg penting 2-2 sihat ye =)

bonda amaya said...

mmg dugaan kan kalu nk menghadap kanak2 seusia 2 @ 3 tahun ni..kadang2 x faham ape yg mereka mahu..kene byk timba ilmu utk atasi mereka..dan bole ikot tips yg onny bagi..

Nor Murni Fairouz Rafingi said...

Betul tu bonda amaya...bila kita faham ape yg dia nak...senang kita nak handle kan :)