Layanzzz...')

Tuesday, 6 October 2015

"Sayangnya Tak Kerja"

"sayangnya tak kerja"
"ruginya tak kerja"

Ayat-ayat ini sudah biasa aku dengar daripada mereka yang memikirkan 'betapa ruginya aku yang memiliki degree dalam perakaunan tetapi tidak bekerja tetap sebagai seorang akauntan atau pun bidang lain seperti guru'.

Aku hanya tersenyum.. dan kadangkala membalas. "Tak rugi pun..memang saya pilih untuk jadi suri rumah dan jaga anak sendiri. Dan saya ada buat bisnes dari rumah". Tegasku. (",) Alhamdulillah.

Dan kebiasaannya mereka juga membalas dengan senyuman tanda menerima jawapan balasku.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Okeh..

"Let me explain"

Untuk pengetahuan semua..aku bukanlah antara orang yang 'tertekan' dengan soalan-soalan sebegitu. Aku bersyukur sebab sepanjang 6 tahun aku jadi "suri rumah berijazah". Hanya 1 % sahaja yang kata "rugi atau sayang". Aku bersyukur sebab suami dan mak abah aku tak pernah bebankan aku untuk menggunakan degree aku untuk bekerja makan gaji.

Kisahnya bermula. Bila aku berhenti kerja disebabkan berkahwin. Lepas kahwin aku pernah jadi guru selama 3 bulan dan aku terus jadi suri rumah SEPENUH MASA sampailah dapat anak dan anak pertama usia 6 bulan baru aku dapat petunjuk dari Allah untuk mulakan langkah berbisnes online. Disinilah bermulanya tugasku sebagai "work at home mommy". Kalau dulu ya aku suri rumah sepenuh masa. Tapi sekarang tidak lagi. Aku bekerja tapi hanya dari rumah.

"Bukan mudah"

Aku akui, bukan mudah nak ambik keputusan TEKAD untuk terus buat bisnes dari rumah sedangkan aku ada degreekan..? Tapi alhamdulillah. Percubaan aku dalam bisnes menjadi. Permulaan income pertama dalam bisnes hanya RM 700 sahaja dan aku terus melangkah step by step dengan sokongan suami dan akhirnya berjaya dapat income LEBIH DARIPADA gaji degree.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jadi..inilah sebabnya aku katakan. "Tak rugi langsung aku tak bekerja makan gaji dan ambil keputusan TEKAD terus berbisnes online dari rumah sebab ;

1. Suami tenang aku 24 jam kat rumah

Suami mana yang tak suka bila isteri 24 jam duduk dirumah? tak payah cerita suami orang lain. Cerita pasal suami aku. Suami pernah menyatakan rasa 'lega' nya bila dia bekerja dalam masa yang sama dia tenang bila aku tak bekerja diluar dan tetap dirumah. Boleh elak macam-macam fitnah katanya dan yang paling penting banyak masalah settle. Aku tak perlu balik lewat atas tuntutan kerja. Aku tak perlu pergi awal atas tuntutan kerja. Aku tak perlu berkursus atas tuntutan kerja. Dan yang paling penting. Aku tak perlu hantar anak ke pengasuh atas tuntutan kerja. Kami boleh makan bersama waktu breakfast, lunch dan dinner. Aku masak apa yang aku rasa mudah dan simple asalkan suami kenyang..;) Jimat kat situkan.

2. Tak perlu duduk berjauhan

Ini nikmat terbesar kami sejak berkahwin. Pernah kami ambil keputusan untuk duduk berjauhan disebabkan aku dapat kerja di KL sebagai akaun eksekutif pada masa itu (baru lepas lahirkan anak pertama). Tapi last sekali..sehari sebelum suami nak balik ke sarawak (rumah tetap kami). Aku terus batalkan niat nak kerja luar dan terus ikut suami balik ke Sarawak.

3. Jaga anak sendiri

Aku enjoy dapat jaga anak sendiri. dapat tengok dia membesar 24jam dengan aku. Aku tau bila kali pertama dia senyum..hehe. Bila gigi first dia tumbuh..? Kalau dia jatuh ke lebam ke aku tau sebab aku ada kat rumah. Aku tau what happen..? Kalau dia sakit perut..aku tau ape dia makan sebab aku je yang suap makan dalam mulut dia. So semua perkembangan dia dalam tangan aku. Aku tau bila dia menangis..aku ada 24jam dengan dia untuk tau..apa masalah kamu wahai anak...?' Dan aku tau moment anak masa kecik ni sekejap jek dan tak dapat nak putar balik. So aku enjoy jaga anak sendiri. Sangat best and priceless. Dan Allah itu sesungguhnya maha pemberi nikmat. Dia beri aku anak-anak yang mudah dijaga dan sihat alhamdulillah setakat hari ini.

3. Ada income sendiri

Aku tak nafikan. Memang agak rugi bila ada degree tapi kita tak berincome. Tapi depends. Kalau disebabkan kita tak buat bisnes dari rumah tu tak menyebabkan kita ada masalah kewangan so memang tak rugi dari segi kewangan. Tapi kalau ada masalah kewangan bila kita ambil keputusan untuk duduk dirumah tanpa berbuat apa-apa bisnes. Memang kita perlu buat sesuatu. 'Tiada istilah ruginya jaga anak dan tak bekerja luar, tapi lagi beruntung kalau kita tak gunakan 'teknologi canggih' sekarang ni untuk jana income hanya dari rumah sahaja.Macam-macam benda kita boleh berniaga. Ramai kawan-kawan aku pun buat bisnes online dari rumah. Jual tudung, jual baju, jual barang baby. Aku pilih bisnes shaklee sebab fleksibel sangat.

4. Senang ikut suami kemana saja

Satu lagi. Kerjaya suami aku sebagai pegawai polis, kekadang kena outstation. Taulah duduk di sarawak. Kami selalu juga travel ke kuching (luar daerah). 3 jam dari rumah kami di sri aman. So...bila suami kena kerja luar daerah je...apa lagi....ikuttttt..! hehe..x payah nak ambik cuti bagaikan...ikut dan terperap dalam hotel sampai suami abis kerja. Malam tu ada free kami keluar la pergi makan..jalan-jalan shoping mall. best ke best..? Dalam masa yang sama..anak tidur...aku start la bukak laptop, settlekan order and payment customer. 

5. Senang nak cuti

Hal CUTI pun syurga sangat. Takde masalah. Bila asben dapat cuti je aku ikut...takde hal pasal cuti sebab aku tak terikat kan....dan yang bestnya bila kami balik kampung ke KL. Aku dapat peluang ke class yang dianjurkan oleh upline shaklee kami. Kelas ni memang tak wajib tapi kalau dapat pergi lagi baguskan. Dapat tambah ilmu. Dapat eratkan silaturahim. Aku teruja ditakdirkan Allah 'terjerumus' dalam bisnes shaklee ni. Ramai ibu-ibu yang dulunya bekerjaya hebat seperti engineer, doktor, nurse, guru, lecturer...akhirnya mereka "terpaksa" berhenti kerja tetap itu dan terus memilih bisnes shaklee sebagai kerjaya tetap mereka atas tuntutan dapat 'menjaga sendiri' anak-anak di rumah. Ada juga yang sambung study sambil buat bisnes shaklee sebagai main income mereka. Hebatkan...

6. Banyak masa dengan DIA

Aku tak nafikan. Bila banyak masa dirumah. Kita sendiri "tak kelam kabut" nak kejar masa kerja. Pengalaman masa aku kerja dulu memang tak banyak masa untuk beribadah. Aku boleh bangun pagi seperti biasa tak bersesak ke tempat kerja. Cuma bila waktu balik kerja pernah sampai rumah isya' masa tu dah tak sempat maghrib akibat waktu maghrib yang singkat dan tempat kerja jauh dari rumah. Masa tu rasa sangat la berdosa. Jadi..bila aku fikir semula...syukur sangat bila bekerja dari rumah ni. Masa tak terikat... bangun subuh awal pagi..anak-anak masih tidur..jadi feel free sangat nak beribadah nak santai-santai mengaji. Time2 tu la nak tenangkan fikiran. Siang nanti dah tau mesti banyak kerja nak buatkan.. masak..kerja rumah...layan anak dan suami, bisnes lagi.

7.  Jimat masa

Ni 1 jugak. Dah sah jimat masa tak perlu hadap jem ke tempat kerja. Syukur sangat. Masa bersama suami pun fleksibel. Tiada istilah 'jarang jumpa walaupun duduk serumah'. Ada je kan pasangan yang macam tu. Kalau ada..baik selesaikan situasi tu cepat-cepat. Sayangkan pasangan kita. Jangan disebabkan kerjaya..masa kita dilimitkan. Especially masa dengan anak. Siang dah dihantar ke pengasuh. Malam pulak kita balik lambat. Sian kat anak kan.

7. Enjoy dengan "kerja sendiri" tak terikat

Tak terikat ni maksud aku "takde pantauan bos". Contoh; dulu aku stress masa praktikal training bahagian "auditor". Pernah sekali aku silap cop kat borang penting untuk customer, manager tu 'tengking' aku sampai aku menangis. Stresss sangat selagi kerja tak siap. Rasa macam kena paksa. Selagi kerja tak siap, selagi tak pukul 6 petang, selagi tu tak boleh balik rumahkan. So compare dengan bisnes sendiri yang dibuat dari rumah, 'kita sendiri tentukan masa kita". Tak terikat dengan sesiapa. Yang penting pandai bahagi masa. Kita sendiri tentukan bila masa layan suami? Bila masa layan anak? Bila masa nak buat kerja rumah? Dah settle...baru boleh concern pada bisnes pulak. Tak terikat dan tak terpaksa. Rela hati.

8. Explore bisnes lain atau minat lain

Bila masa FLEKSIBEL dan tak terikat. Aku bebas untuk layan minat aku sendiri. Contoh; aku minat nak explore pasal bisnes tudung kanak-kanak dan alhamdulillah berkat berani mencuba, aku buat bisnes tudung dan jadikan anak sendiri sebagai 'model' jenama HANA'S HIJAB. Aku berjaya jual lebih daripada 100 helai tudung kanak-kanak. Syukur sangat dapat pengalaman keluarkan produk sendiri. Dan belajar marketing.


Kesimpulannya. Tiada istilah 'sayangnya tak kerja" walaupun kita belajar tinggi-tinggi asalkan kita pandai menggunakan masa sebaiknya dan niat kita baik iaitu nak jaga keluarga dan pandai 'buat duit' hanya dari rumah.

Bagi ibu-ibu yang sudah mula rasa 'nak duduk rumah jaga anak sendiri'. Mulakan bisnes dari modal terendah untuk anda dapat pengalaman dan boleh mulakan secara part time walaupun anda sedang bekerja sekarang. Mana tahu ada rezki, dari kecil-kecilan menjadi besar dan anda boleh memilih untuk berhenti kerja satu hari nanti..siapa tahukan..?

Bisnes shaklee pilihan yang TEPAT untuk anda memulakan bisnes. Saya boleh bantu anda..!

                                                                                                                      Murni (019-3190733)
                                                                                                               Pengedar sah shaklee anda. 


Tuesday, 29 September 2015

Pengalaman Bersalin Ceaser

Salam semua...harini dah masuk 9 hari tempoh aku berpantang. Alhamdulillah. Syukur tak terhingga sebab dah selamat bersalinkan baby lelaki. Yeayyy...hehe

Okelah..aku nak share sikit pasal pengalaman bersalin secara ceasarean @ pembedahan. Haaa..actually masa first-first aku announce kat FB yang aku dah selamat melahirkan baby. Ramai terkejut yang aku kena ceaser. Sebab anak-anak 2 orang sebelum ni bersalin secara normal. So...inilah namanya TAKDIR...hehe..

Siapa sangka kan..?

Kisahnya bermula macam ni...21 hb pagi dalam pukul 9. Aku dah rasa sikit-sikit sakit contraction. Masa tu rasa memang sakit cuma tak kerap dan tak berpanjangan. So aku anggap itu hanya 'braxton hicks'. Hanya tanda-tanda awal sahaja.

Lepas tu pukul 3 petang. Aku perasan. Contraction dah makin kerap dan sakit. Terus aku install application "contraction timer" dalam phone aku dan aku pantau tempoh contraction tu ternyata contraction datang ada yang setiap 10 minit.

Okeh...aku cuakkk dah...due  bersalin 29.9 tau sebenarnya...So now aku masih 38 weeks 6 days.

Memula aku rasa macam tak de ape...tapi one side aku tetap prepare apa yang patut sampailah menjelang asar aku decide untuk fully pack barang dan bersedia nak ke hospital. Terus bagitau mak dan adik aku sebab asben aku kat sarawak lagi jadi minta tolong adik dan adik ipar aku hantar ke hospital petang tu usai dia balik kerja (terima kasih adik dan adik ipar) hehe.. Dan mak aku pulak tak jadi nak ke marhaban. Mak dah ready tengok-tengokkan puteri aku yang 2 orang tu dan anak adik sekali. Okeh lega....

Pukul 6 petang kami ke hospital. Singgah ke stall burger sebab aku perut kosong. Last makan kurma jek time nak bertolak ke hospital tadi. Dalam kereta sakit contraction dah mula kuat...oke fine...!


 Muka tengah tahan sakit contraction...sempat lagi cover cun..

 Sempat snap tu pic burger..finally adik aku yang makan. Rezki dia...hee

Actually..aku memang "takut" sakit contraction. Kalau fikir sakit contraction ni, sumpah rasa tak nak beranak lagi...:( tapi bila tengok baby...nakkk beranak lagi..haha

Oke...selesai beli burger terus ke hospital (aku tak sempat makan burger weh) dah sakit memang la ko tak ingat burger tu. Lagipun dah sampai hospital (HOSPITAL KUALA LUMPUR - HKL). I love dis hospital dari anak pertama sampai anak ketiga bersalin kat HKL ni.

Oke..sambung lagi.... sampai hospital terus ke bahagian PAC tu. Bagi je buku pink which is buku yang selalu bawa time check up kehamilan tu kan. Then duduk depan nurse yang baik-baik tu. Nurse tanya la macam-macam.

" Kenapa datang hospital..?
" Ada tanda ke darah keluar? Air ketuban pecah..?
" bla bla bla..."

Oke settle pertanyaan. Timbang berat 62 kg..kih kih

Then check urin. Lepas tu doc tanye lagi memacam...
Lepas tu ni saat yang aku "nantikan"..seriau weh nak buat VE. VE tu yang cek dah bape cm terbukak..haha

Tapi alhamdulillah. Nurse tu terbaik. Dia buat tak sakit pun. Okeh lega...masa ni baru bukak jalan 3 cm.

Lepas tu..diorang macam dapat detect perut aku besarrrr. Oke fine. Lepas tu bermula la sorang doc scan perut aku dia cakap lagi "perut u besar, maknye kecik"...abah dia tinggi ke?

Haha...memacam dah soklan...time ni aku maintain lagi dia cakap "maybe u kena ceaser ni"..

Dan...masa ni sakit contraction sket la...

Lepas tu...tunggu next staff nurse..scan pun cakap perut aku besar..baby besar..

Aku terkejut. last cek berat baby masa 36 weeks baru 2.9kg. Now 38 weeks and 6 days berat baby detected 3.7kg to 4.0 kg.

Haa...tak seriau kau denga? haha

Okeh..then diorang waiting pulak doktor pakar. Ha time ni dah suspend. Aku fikir positif je. Kalau kena ceaser pun takpe. Aku anggap itu yang terbaik dan aku dah sedia. "Hidup inikan penuh dengan kejutan"..hee

Okeh..pastu aku borak2 jap ngan adik aku...dan final result diorang suh aku ceaser. Okeh..nangis dalam hati :') sebab tak pernah terfikir nak kena ceaser sebelum ni..

Then terus diorang "persiapkan aku". Rupanya nak buat Emergeny Operation. Malam tu jugak nak kena operate. Doc terus call asben aku. Asben cakap cakap kat aku. Time ni dah sebak ..." ayang...kuat ek demi anak kita"...chewah...time ni aku dah sedih okeh.

Dannn...aku tau insan paling sedih masa ni adalah mak aku. Mak aku memang takuttt sangat bab operate ni sebab anak mak 9 orang semua normal ooo... (hebatkan..hehe).

Then terus bersiap nak ke bilik operation. Sumpah tak selesa masa ni sebab kena pakai tiub untuk buang air kan..

Masa ni sakit contraction dah sakit sangat-sangat. Tapi mulut aku memang tak henti dari start contraction pagi dan petang tu. Doa Nabi Yunus ni aku amalkan dan makan kurma jugak untuk tenaga.


Actually ujung-ujung kehamilan pun aku rutinkan Surah Maryam jugak. Dan doa supaya aku dimudahkan bersalin.

Lepas bersiap nak ke bilik operation tu. Time ni sakit contraction sangat-sangat sakitttt. Masa tu aku rasa nak 'lari' je. Rasa tak nak beranak dah lepas ni. Sakitttt sangat. Sampai aku ketuk-ketuk pemegang katil besi tu punya tak tahan sakit. Dan aku rasa macam "cepatla operate please!".

Pastu terus diorang tolak aku ke bilik OT. Tapi masa tu bilik OT tu penuh. So diorang letak aku kat labor room dulu. Time ni aku dah sangat tak tahan sakit contraction. Ada jururawat sorang jaga aku. Aku pegang tangan dia. Aku cakap "bila nak cucuk epidural ye? Dia cakap "kat sini takde epidural, nanti awak kena bius time operate". Dah sakit macam-macam pulak yang keluar kat mulut ni kan...

Lepas tu aku teringat pasal "entanox". Aku mintak nurse tu dan alhamdulillah...ada! Entanox ni gas yang bila kita sedut elok-elok...sepenuh hati. Kita akan jadi separa sedar. Sakit contraction tak rasa dan masa tu telinga pun tak dengar apa-apa. Mata terbukak boleh tengok orang jek...kau jadi mamai..Masa ni memang perasaan insaf je ada pada aku. Betapa Allah beri peluang rasa "mati seketika"...muhasabah diri kat sini.

Masa ni aku rasa lega sket tau. Tapi sekejap jek :'( . Aku kena lepaskan gas entanox tu sebab nak di tolak ke bilik bedah. Dan sakit contraction rasa balik. Bila aku masuk bilik bedah. Aku terkejut. Aku rasa satu perasaan yang best sebab bilik bedah ni terang, besar dan ramai orang especially jururawat and doktor dia nampak berusia sket dan berpengalaman. Aku rasa tenang dan senang.  Cuma lagu yang dimainkan kurang sesuai. Kalau masa ni dapat dengar ayat Quran aku rasa lagi cantik.

Then...bermula la episod " nak kena bedah". Seingat aku banyaklah bahagian yang kena cucuk. Kena cucuk kat belakang (ni maybe bius la kot)..then kat bahu kot. (tak ingat sangat dah) pastu kat kaki kena semburan ape ntah. Lepas tu doc tanye aku "cuba angkat kaki..boleh tak..?". Masa tu tak boleh dah angkat kaki...bius dah mula beroperasi.

Lepas tu doc ambik pisau kecik tu. Dia try cucuk-cucuk kat perut. Memang dah tak rasa apa. Masa nak mula bedah tu bahagian perut rasa macam tebal. Macam ada cas-cas elektrik pun ada tapi tak rasa apa. Tengah operate tu rasa macam badan digoyang-goyang jek. Tak lama tau dalam tak sampai 20 minit kot gitu. Tengah operate tu aku banyak termenung dan berfikir. Kena fikir positif dan buang rasa takut. Lepas tu terus bunyi suara baby nangis..."uweekkk" ..."uweekkk"...

Alhamdulillah...anak aku dah keluar..! Aku tengok kat tepi kanan nurse tengah "proses" dan bersihkan baby. Dia tunjuk baby tu baby boy dan aku intai nak tengok muka dia...Subhanallah...comelnya anak mama! Putih cam mama...haha (suka-suka claim)...

Syukur..
Syukur..
Syukur..

Lepas tu aku tengok tak kelip-kelip mata nie sampai la habis baby tu diorang masuk dalam kaca betul-betul bertentang mata dengan aku. How sweet..! Time ni nampak mata dia yang sepet tu tengah celik. Sambil masa ni semua krew dewan bedah tengah proses nak "lekat balik" kot perut yang kena operate tadi.

Bila dah selesai. Aku tak rasa sakit apa pun masa ni. blurr...***

Masa ni rasa nak jerit ucap "Terima kasih" banyak-banyak sebab semua krew yang dah bertungkus lumus buat operation ni. Aku doakan mereka semua murah rezeki. Panjang umur dan bahagia dunia dan akhirat. ameen. Rasa terhutang budi :'( . Terkilan tak dapat ucap terima kasih sebab masa tu rasa mamai.

Then...aku nak ditolak masuk ke ward. Masa tu dah pukul 11.15pm. Dan aku dilepakkan sekejap kat bilik pengawasan dan time ni dah rasa sedikit kegatalan kulit dan aku dah mula muntah..! (ni memang kesan daripada pembedahan which is doc dah explain sebelum pembedahan dilakukan).

Then sedar tak sedar dah rest kat bilik pengawasan. Aku ditolak pula ke ward dalam pukul 1 macam tu dan aku terkejut adik aku, hawa tengah tunggu aku kat situ. Thanks hawa!... Masa ni aku still mamai tapi masih sedar. Aku jerit nama dia. Dia pun terkejut...hehe

Selesai diorang pindahkan aku ke katil. Adik aku pun balik dan aku pun tidur dan bangun sekejap layan whatsapp dan tidur semula. Alhamdulillah masa tu masih bius lagi. Bahagian ceaser masih tak rasa sakit dan aku actually sabar menanti jam 5 or 6 pagi sebab doc cakap masa tu maybe dah rasa sakit sebab ubat bius dah hilang.

Tapi bila esoknya aku bangun. Still bahagian ceaser tu tak rasa sakit. Cumanya....nak bangun tu memang "bercinta". Kepala jadi pening...loya dan bila minum air je mesti muntah. So berlarutanlah muntah sampai pukul 2 petang gitu. Dan lepas tu alhamdulillah. Back to normal dah.

Dalam pukul 7.30 pagi, nurse hantar baby kat aku. Masa ni rasa macam 'mimpi' or rasa macam syukur sangat anak dah selamat "keluar"...Tapi apakan daya aku masih lemah. Nak jenguk anak sebelah katil pun lemah. Tapi gagahkan jugak bangun walaupun masa tu tiub air kencing pun masih x bukak lagi. Tangan pulak kiri kanan kena cucuk. Belah kanan ni jarum dia tercabut. Bengkak tangan aku. Habis kesan darah kat cadar.

Dalam pukul satu lebih aku dah boleh tersenyum sebab asben dah tiba daripada sarawak.


Muka ada senyum sebab dapat 'kawan pergi masjid'

Yeayy...dapat asben tengok baby kami yang ketiga (",). Dan untuk pengetahuan korang...sakit tempat ceaser tu aku masih tak rasa sampailah hari ke 4 gitu barulah terasa sakit bahagian perut bila nak bangun...bila nak berjalan...rasa dia lebih kepada rasa perut tu terbeban sebab bawah perut dah kena jahit. So nak bangun tido atau nak berginjak pusing badan kena slowly dan kena jaga nafas. Kalau tak mesti sakit.

Okeh...itulah pengalaman aku bersalin ceaser. Dramatik tak..?? hee

Okeh..next entry aku cite pasal "Pengalaman bersalin ceaser " tau...

Sebelum aku end entry ni. Aku listkan tips nak "tenang dan senang" bersalin.

1. Positif mindset - serahkan segala-galanya pada Allah. Allah boleh bantu kita dalam apa jua keadaan. Susah senang. Jadi...dia SAHAJA tempat kita mengadu. Teruskan zikir...teruskan doa yang semuanya akan selamat.

2. Buang jauh-jauh "kata-kata negatif". Contoh; kalau selalu orang cakap pengalaman ngeri pasal bersalin ceaser. Tak perlu kita fikir ngeri sangat. Be positive. Kalau kita fikir negatif kita akan jadi takut dan trauma. Lalui sahaja dengan tenang dan fikirkan yang baik-baik sahaja.

3. Amalan sunnah jangan lupa. Makan kurma untuk tenaga. Doa Nabi Yunus untuk kekuatan pergantungan kita pada Allah.

4. Amalan baca al-Quran dan solat malam. Ini sangat membantu. Amalkan sebolehnya dari awal hingga saat nak bersalin. Jiwa kita akan rasa senang dan tenang walaupun kita tengah sakit. Sakit terasa NIKMAT sebenarnya.

5. Pastikan "kita clear" dengan semua orang. Means hubungan baik dengan suami, parents, adik beradik dan orang sekeliling kita. Doa mereka sangat penting.

6. Sedekah. Tak kira sedekah duit atau sedekah benda-benda lain. Perasan tak...? Setiap kali kita bersedekah. Orang yang terima sedekah tu selalu terus doakan kita. "Semoga murah rezki". Haa...doa diorang tu yang mahal tu. So ringankan tangan kita bersedekah sebab ia menjauhkan kita dari musibah.

Okeh..itu je nak sharing. In shaa allah next entry boleh cite pasal "Pengalaman Berpantang secara Ceaser"...

Daa (",)

Alhamdulillah. Dapat dah mama baby boyyy.


Product Review :


 Herbal Blend Cream ni aku guna untuk gatal-gatal kulit lepas pembedahan. Dan letak luga dekat kulit baby yang menggelupas tu.


Sebaik kena bedah. Esoknya terus ambil zinc complex untuk makesure luka dalaman cepat sembuh dan untuk elak rambut gugur.

Dan...terus sambung SET PANTANG SHAKLEE.


Nak consultation FREE mengenai produk shaklee..?

Whatsapp : 019-3190733

Saturday, 29 August 2015

Persiapan bersalin : Anak ketiga...!

Assalamualaikum semua..wah...dah lama x buat entry. Busy la konon...hik hik.. Okeh..straight to the point. Arini aku nak share. Final preparation untuk menyambut kelahiran baby ke-3 aku pada bulan 9 ini. 

In shaa allah...

Bulan depan..x lama dah. Semoga berjalan lancar. (",) 

First of all..aku prasan. Masuk baby ke 3 ni. Preparation tak secepat baby pertama dlu. Hehe.. Kalau baby pertama dulu. 7 bulan usia kandungan. Aku dah siap2 prepare dah. Means...time tu kalau bersalin...dah boleh sangat sebab dah siap semua persiapan nak ke hospital dan sambut baby... 

Tapi untuk anak ke-3 ni...aku relax jekk..bukan sebab x fikir..tapi maybe banyak tanggungan dah kan...kebetulan masa pregnant 7 bulan tu tengah puasa...nak raya lagi. So byk benda yang rasa lagi utama.. Tup tup..baby dalam perut masuk 8 bulan pun masih belum full preparation. Tapi dalam ati mmg risau...risau kalau tetibe ditakdirkan beranak awal...hailah ape pun x siap sangat lagi.. 

Dan...Alhamdulilah. Berkat beli sket2..dan berkat pertolongan mak n adik aku...bawak aku gi sana sini. Beli sket2 barang. 33 weeks dah siap semua barang. Lega mak jemah...haha. Okeh...ni nak share sket..barang2 persiapan ke hospital untuk mama and baby.. and also barang2 untuk menyambut bayi. 

Anak ke-3 ni byk gak barang yang x perlu dibeli. Tapi ada gak yang beli baru sebab excited.....scan dapat baby boy.. 

Wallahualam. Asalkan baby sihat yer...

Jom layan gambar (",)


Ni antara barang wajib yang perlu dibawa ke hospital. Antaranya ;

-- Tuala besar mama
-- Tuala kecik mama
-- Maternity Pad
-- Kain Batik
-- Baju 

 -- Plastik
-- Bra & Panties secukupnya
-- Toiletries (cleanser, feminine wash, herbal cream, ubat dan berus gigi, mandian serai wangi
-- Stokin
-- Tudung lebih
-- Makanan (Cth ; Biskut Jacobs, milo, susu, kurma, air selusuh)
-- Minyak Gamat

Lain -lain yang sangat penting ;
- Charger
- Telekung
- Tafsir Al-Quran
- Majalah atau buku
- Selipar
- Kad Merah (kad check up bulanan tu)
- GL (General Letter kot bagi yang nak dapat bilik kat HKL)
- Vitamin Shaklee ; Super duper penting, time2 nak dekat beranak tu, telan ostematrik 4 bijik. In shaa allah senang meneran..hehe



Ni pulak antara keperluan bayi yang nak dibawa ke hospital. Antaranya;

-- Tisu basah
-- Set mandian mini
-- Barut bayi
-- Napkin
-- Baju lengan pendek
-- Baju lengan panjang
-- Sarung kaki dan sarung tangan
-- Pampers secukupnya
-- Selimut
-- Tuala bayi
-- Topi
-- Lain -lain ; putik kapas, minyak telon



Dan...jangan lupa asingkan 1 plastik kecik yang ada 3 barang ni. Bila kita nak masuk laboor room 3 barang penting ni mesti nurse mintak usai baby dah "keluar" iaitu pampers, barut dan baju. Nanti nurse bedung ngan kain hijau hospital tu..ngeh ngeh (can't wait...!)


Tu dia dah masuk beg dah. Actually. Beg-beg cantik nih aku rembat mak aku punye. Bag Avon tau..haha..Mekaseh mak..jasamu tidak ternilai...hehe


Ni pic sekitar shoping barang baby. Time ni kat CAREFOR.

 
Ni pulak dekat mydin...singgah mamam jap kat marrybrown.





Aku sangattt excited nak amalkan SET PANTANG SHAKLEE ni. Owh ye..actually. Set pantang shaklee ni ada 4 vitamin asas ; vitalea, bcomplex, vitamin c plus dan zinc complex. Lepastu boleh add on ESP, peppermint ginger dan ostematrix.
Setiap suplimen ni ada FUNGSI TERSENDIRI yang diperlukan oleh badan kita. Aku explain scara mudah bagi uoll faham yer (",) :
~ Vitalea ni mmg sumber TENAGA. Satu lagi "penyelamat" bagi mereka yang darah rendah, petanda kurangnya zat besi dalam badan kita.
~ B-Complex pulak ada asid folik, eloklah untuk anti-stress. Bcomplex ni bertindak sebagai "penenang". Elak meroyan. Baik jugak tau untuk kulit.
~  Vitamin C Plus nie pulak memang jaga kulit kita dari mudah tumbuh jerawat dan sumber collagen then jaga imun badan ibu supaya tak mudah lemah, elak demam dan selsema.

~ Zinc Complex pulak memang sangat best untuk elak keguguran rambut dan percepatkan sembuhnya luka bersalin.

~ ESP Shaklee pulak sumber tenaga, kulit cantik dan MILK BOOSTER bagi mereka yang menyusukan anak. Seronokkan dapat sususkan anak dengan susu yang meriah.

~ Peppermint ginger ni aku dah test makan sejak pregnant 8 bulan. Mudah nak "buang angin" dalam badan. Takdelah perut tu kembung dengan anginkan..Ia juga bantu kurangkan keputihan ketika hamil.

~ Ostematrix ni pulak sumber kalsium. Elak kaki krem. Elak tulang rapuh, elak gigi patah.


Tu dia aku kongsikan serba sedikit persiapan bersalin anak ketiga ni. Doakan semuanya selamat yer (",) 4 weeks to go....Semoga segalanya lancar. Amin.



Pst : Bagi uoll yang nak aku consult pasal set hamil, set pantang dan set menyusu shaklee. Feel free untuk direct whatsapp ke 019-3190733 tau. Kite discus. Sharing is caring...hehe

Daaa...

Saturday, 15 August 2015

10 cara kreatif bersedekah.

Duk google "cara kreatif bersedekah". Terjumpa blog ni ~ TAZKIRAH.NET 

Sangat bermanfaat perkongsiannya. Semoga idea ini dapat kita apply 1 per 1 untuk kebaikan bersama. (",) 

Cara Kreatif bersedekah ~

#1 – Pewangi & Sabun Basuh Tangan

Jika kita selalu ke masjid di seluruh negara, maka kita akan perasan bahawa tandas masjid sangat kekurangan sabun untuk membasuh tangan. Kadang-kadang tandas juga agak berbau walaupun dicuci bersih. Jadi ada baiknya jika kita dapat belikan sabun dan juga pewangi, kemudian letakkan di masjid yang berhampiran. Insyallah ramai yang akan menggunakannya.

#2 – Selipar Untuk Masjid

Kebanyakkan masjid juga kekurangan selipar yang digunakan untuk mengambil wudhu ataupun masuk ke tandas. Jika tempat mengambil wudhu dan tandas agak jauh, maka sukar untuk mereka yang memakai kasut hendak berkaki ayam ke sana. Oleh itu sangat wajar jika kita dapat beli sepasang dua selipar jepun dan letaklah di masjid untuk kegunaan orang ramai.

#3 – Simpan Syiling

Jangan pandang remeh terhadap duit syiling, ia mampu membuat perubahan. [Freepik]
Setiap hari kita akan mendapat syiling yang banyak terutamanya dari baki pembelian. Jadi bermula hari ini apa kata wujudkan satu tabung khas untuk menyimpang baki syiling ini dan kemudian sedekahkan setiap syiling yang disimpan ini kepada mereka yang memerlukan setiap hujung bulan. Kadang-kadang tanpa kita sedar, seminggu sahaja kita dapat kumpul hampir RM10!

#4 – Berikan Baki Bayaran

Apabila kita makan diwarung kecil, membeli produk di kaki lima, naik teksi seorang pak cik tua dan mereka yang memerlukan, biasanya akan ada baki wang bagi bayaran pembelian yang kita lakukan. Contohnya kos naik teksi RM7.60 dan anda berikan wang RM10, maka anda boleh minta pemandu teksi simpan sahaja baki tersebut. Mereka biasanya sangat berterima kasih dan gembira dengan pemberian tersebut.

#5 – Kain Pelikat & Telekung

Banyak surau di tempat membeli-belah dan rawat dan rehat khususnya kekurangan kain pelikat dan telekung untuk kegunaan solat orang ramai. Apabila ditempat sebegini, kadang-kadang pakaian kita terdedah dengan banyak perkara yang kotor, jadi kain pelikat dan telekung ini menjadi satu keperluan untuk bersolat. Jika anda dapat sedekahkan kain pelikat dan telekung pastinya ramai yang dapat manafaat.

#6 – Makanan Kucing

Banyak sekali kucing terbiar di luar sana yang perlukan perhatian kita. [Wallpaperup]
Ramai rakyat Malaysia yang sangat sukakan kucing sebagai haiwan peliharaan, namun tidak kurang banyak juga kucing yang terbiar diluar sana. Kucing ini menjadi ganas dan menggangu orang khususnya di kedai-kedai makan kerana mereka kelaparan. Oleh itu, ada baiknya jika kita membeli makanan kucing dan berikan mereka makan apabila kita melalui sesuatu kawasan tersebut.

#7 – Tumpangkan Rakan Atau Kenalan

Allah s.w.t kurniakan kita kenderaan agar kita boleh berikan manafaat kepada ramai orang. Jika ada rakan, kenalan atau jiran yang hendak menuju ke destinasi yang sama dengan kita, maka tumpangkanlah mereka tanpa sebarang bayaran. Konsep ‘carpool‘ untuk pergi kerja juga adalah salah satu konsep sedekah yang sangat bagus.

#8 – Bantu Angkat Barang & Lintas Jalan

Nilai murni seperti membantu orang lebih tua mengangkat barang atau melintas jalan raya yang diajar ketika sekolah rendah dulu hanya tinggal kenangan. Apa kata kita hidupkan kembali nilai murni ini, contohnya jika kita sedang memandu dan ada orang hendak melintas jalan, apa kata berikan laluan untuk mereka melintas jalan terlebih dahulu. Jika ada orang sedang membawa barangan yang banyak, cuba pelawa untuk membantu mereka.

#9 – Kertas & Pen

Segelintir umat Islam tidak mencatat apabila mendengar kuliah. [Empowergh]
Di mana-mana majlis ilmu sama ada ceramah, tazkirah dan kuliah di masjid, biasanya mereka yang mendengar tidak membawa sebarang pen dan juga buku catatan sedangkan kalau kita tak mencatat, maka kita akan lupa ilmu yang disampaikan. Kita boleh beli satu kotak pen dan kertas A4 untuk diagihkan di dalam majlis ilmu tersebut. Kos bagi pen dan kertas bukanlah mahal, tetapi manafaatnya sangat besar untuk menyuburkan budaya ilmu.

#10 – Damaikan Dua Pihak Yang Berbalah

Sekarang kita berada di dalam komuniti yang sangat kompleks dimana kadang-kadang manusia itu berselisih faham kerana perkara yang remeh temeh. Jika sebelum ini kita mengambil sikap berkecuali, apa kata selepas ini kita mengambil inisiatif untuk mendamaikan mana-mana pihak yang berselisih faham. Mendamaikan mereka yang berbalah juga adalah salah satu bentuk sedekah.

Rumusan – Sebarkan Perkara Yang Baik

Bersedekah yang paling baik ialah kita memberikan sesuatu yang orang benar-benar memerlukannya. Kadang-kadang kita sedekah sabun di tandas masjid itu lebih baik dari sedekahkan naskah surah Yasin di masjid yang sememangnya sudah banyak naskah al-Quran dan Yasin yang tidak dibaca.
“Setiap kebaikan adalah sedekah” Hadis Riwayat Muslim
Apabila kita menyampaikan sesuatu yang baik juga dianggap sebagai satu sedekah. Maka dengan wujudnya pelbagai sosial media sekarang, cuba gunakan untuk menyampaikan pesanan yang baik-baik untuk diri sendiri dan juga orang lain. Peringatan itu juga menjadi satu sedekah buat kita kepada orang lain.

Paling kurang, anda kongsikan artikel ini juga satu sedekah yang mana selagi mana orang membacanya, selagi itu anda mendapat saham akhiratnya. Semoga bermanafaat!

Credit to blog : TAZKIRAH.NET

Wednesday, 24 June 2015

Mama obses : anak-anak baju sedondon

Salam 7 Ramadhan, 
Kejap je seminggu kan...!

Ni nak share sket..hee..

Tak perasan bila 'kegilaan' mama ni termula dan tersuka tengok anak pakai baju sedondon.. 

Bila orang tegur.. Ha baru perasan : p 

Tapi mama dapat detect bila start belikan anak-anak mama ni baju sedondon... Hik hik.. Disini bermula. Masa ni si adik 'baru dapat kaki'. Dan bila usia adik masuk setahun lebih. Barulah baju senang nak carik sedondon dengan kakak. 

Tak payah banyak chegita. Layan gambar-gambar ni yer... hehe 


Beli baju online...hee


Ni beli kedai jekk..


Andung (nenek) dia pun support beli baju sedondon untuk cucu

Ni first time raya baju sedondon coz adik dah 'besor'


Jacket and seluar beli kat tesco (murah je belas2)..


Ni baju and seluar favorite. Baju "pasar" jek ni..hee


Baju tido...online. Nice baju ni tapi ketiak besor..haha



Baju tido ni beli kat pasar tumpat. Kualiti mmg tip top + murah


Ni pun sama. Made in tumpat. Murah2 jek


Tumpat again. Love tumpat


Baju online lagi. baju ni jangan kata syifa' and safiyyah. Semua sepupu syifa and piya ada baju kurung ni (Arissa, tiara dan hannan jugak)


The first sedondon tudung syria. Suka sangat tengok budak pakai tudung syria sebab 'KEMASSSS"








See...lebih 10 pasang kot baju sedondon adik ngan kakak. Membazir tak? Jawapannya tak selagi baju- baju tu harganya berpatutan, beli sebab mmg selalu pakai dan tidak berlebih-lebihan. 

Kebanyakan baju diorang ni murah je. Area rm 5 sampai rm 20. Kalau baju raya tu mungkin lebih sket harganya tapi masih berpatutan sebab nak pakai jalankan. ..gitew.

 Ok nak share tu je. Sharing is caring...heee

Pst : Siapa nak dapatkan Tudung syria sedondon ni untuk usia anak 6 bulan hingga 6 tahun. Jemput cuci mata dekat Butik Online kami na : HANA'S HIJAB

Fast reply : 019-3190733

Monday, 22 June 2015

Masker bantu 'repair' kulit wajah?

Assalamua'laikum semua,

Arini nak share sket perihal MASKER.

Ha..siapa selalu buat masker?

Kita orang perempuan ni penggunaan skincare tu normal la..ada pencuci muka, toner, krim siang dan malam. Yang advance sket tu 'pandai' pakai serum..hehe...tu ikhtiar cantik dari luaran..

Seterusnya ikhtiar cantik dari dalaman. Perlulah makan makanan berkhasiat dan ambil suplimen semulajadi. Dah tentulah shaklee terbaekkk kan.

Tapi ramai 'ambil mudah tentang amalan MASKER pada wajah.

Kali ini saya kongsikan MASKER WAJAH yang saya sendiri telah amalkan.

Untuk pengetahuan...saya bukanlah wanita yg 'bernasib baik' dikurniakan dengan kulit wajah yang cantik. Kulit sy jenis berjeragat sejak diusia remaja dan berjerawat.

Tapi alhamdulillah berkat kesedaran bahawa 'kulit wajah boleh menjadi lebih cantik' jika tau cara dan kena dengan usaha yang konsisten. Saya terus berusaha nakkan kulit cantik. Ianya perlukan masa...Disini saya listkan masker yang pernah saya sendiri amalkan dan it's work..!

1. Masker tradisional

4 bahan ini diperlukan. 

* beras (direndam atleast 1 jam)
* putih telur
* air perahan limau nipis
* kunyit hidup

Cara buat masker :

Tumbuk kunyit hidup dan beras yang dah direndam tadi. Campurkan juga air perahan limau nipis dan putih telur. Gaul sebati.

Tadaa...ini hasilnya lepas campur semua sekali. 


Bau dia sedap tau..!



Beginilah rupanya..haha

Pakai kat muka 3, 4 kali seminggu boleh pudarkan jeragat dan jerawat segan nak hinggap.

2. Masker ESP + Yogurt


Masker ni simple jer. Ambil setengah sudu ESP shaklee dan tambah setengah sudu yogurt. Gaul sebati dan tepek ajer kat muka.

Best sejukkkkk..heee

Masker ni boleh melembapkan wajah kita. Rasa fresssh je kulit muka tau dan lembut kulit jadinya.


Tengok color masker ESP ni pun sangat fresh. Terasa kelembapannya. chewah..hee


3. Masker ESP dan COLLAGEN POWDER

Setengah sudu ESP dan 2 cubit collagen powder di campurkan sedikit air. 

Masker ni memang the best sebab fungsi collagen memang baik untuk kulit jadi lebih muda, serius kulit sangat lembut dan makin cerah.

4. Masker putih telur

Bahan yang diperlukan adalah putih telur dan kapas muka nipis.

Cara buat :
Ambil putih telur dan kacau sampai berbuih-buih. Lepas tu, celupkan kapas muka yang nipis dan lekatkan dekat serata muka.

Tunggu betul-betul masker tu kering mengeras. Dan baru regangkan lekatan kapas dari kulit muka.

Time ni kalau 'bertuah'. Bintik hitam atau blackhead especially area atas hidung dan dahi serta bawah dagu akan berjaya dihilangkan.

So dah taukan...mesti cuba..!

Selamat mencuba.

Nak konsultansi SUPLIMEN KECANTIKAN mengikut jenis kulit muka anda.
Fast Reply : 019-3190733

Saturday, 20 June 2015

Bagaimana nak jaga kesihatan gigi anak kecil?

Assalamua'laikum..
Jumpa lagi kita harini..rajin pulak update blogkan kan...

Tetibe ilham datang mencurah..alhamdulillah

Disini saya nak kongsikan serba sedikit perihal " macam mana nak makesure gigi anak tak rosak di usia awal mereka "

Atas pemerhatian saya. Ramai ibu bapa yang 'terlepas pandang" untuk makesure kebersihan gigi anak terjaga. Akibatnya..sian kat anak kena tanggung kesakitan akibat gigi rosakkan..

Mulala mereka menangis..
Siapa tak pernah sakit gigi?
Serius 'sakit sangatkan"..

So ni tips yang saya sendiri amalkan untuk jaga gigi 2 orang puteri saya ni.
Tips ni maybe saya alert melalui pembacaan jugakkk..dan pengalaman sendiri yang pernah sakit gigi..uwahhh

Dan sebagai ibu bapa..memang kesibukan kadangkala buat kita kurang alert perihal menjaga kebersihan gigi anak ni..padahal ia super penting..!

Better late than never..
Mesti buat ye lepas ni...!

Sebelum tu intro dulu gigi adik ngan kakak..
haha...iklan gigi kejap ;p



Gigi diorang ni takdelah putih sangat macam iklan darlie tu sampai bersinar-sinar..hehe
Tapi atleast sepanjang saya membesarkan mereka. Belum pernah dengar kakak dan adik mengadu sakit gigi dan saya selalu cek gigi diorang tu ada tak rosak especially bahagian geraham dan gigi utama kat depan tu..

Oke..tips yang saya buat simple ajer.

1. Sejak dari diorang tumbuh gigi seawal usia bayi. Time ni kena rajin cuci gigi diorang guna kain basah je. Basahkan kain bersih dan cuci je gigi tu.

2. Saya berikan semestinya yang terbaik sejak mereka lahir iaitu 'susu ibu". Lengkap dah kalsium dan vitamin-vitamin dalamnya untuk keperluan nutrisi mereka.

3. Saya sendiri kenalah minum susu atau ambil suplimen OSTEMATRIK sebagai sumber kalsium. Apa yang 'ibu menyusu' makan akan dapat pada bayi yang disusukan. So kita makan kalsium, mereka pun dapat jugak.

4. Saya sangat-sangat suka belikan diorang ni (bila dah besar sket) berus gigi comel dan ubat gigi sekali. Kecik-kecik diorang memang teruja suka main berus gigikan. Bila dah besar sket kemain pandai memilih nak berus gigi warna pinkla..orenla...then 'perisa ubat gigi" pun nak ikut tekak diorang jugak haha..





Tak kesah....asalkan diorang suka dan nak gosok gigi. Situasi ni kekadang buat saya happy sebab diorang bila dapat 'hadiah' berus dan ubat gigi baru (sebolehnya tukar sebelum berus gigi tu dah lusuh) macam dapat makan askemmm.

Masuk je bilik air mesti cakap "mama..nak gosok gigiiiiiii". Hamek tu diorang yang request. Kecuali kalo tengah mengamuk. Mandi pun x mau..haha

5. Bab makan pulak. Tipulah kalau saya kata anak saya tak makan gula-gula atau air manis. Ya..diorang makan tapi TAK SELALU. Bak kata P.Ramlee. Jarang-jarang. Suami isteri kena sama-sama tegas...jangan isteri je tegas dan suami buat tak kesah. Kena kerjasama.

6. Satu lagi dilemma bila anak-anak kita ni dah jumpa kengkawan or ke majlis yg ada banyak sweet or air manis ni. Saya tak la halang diorang makan. Tapi saya selalu ingatkan diorang dan gunakan psikologi. Contoh ; kalau pergi KFC kekadang terdapat air pepsikan...saya bisikkkan kat diorang "eeeekk..air ni hitam...tak sedap...pedasss..." Saya kasi diorang rasa. Memang first impression diorang tak nak minum tau sebab mindset dah hasut "pedasss". Kan bergas tu...!

7. Kat rumah saya memang 'jarang" ada air manis. Kalau ada pun air milo la bancuh. Air selain milo memang payah nak masuk rumah. Nak masuk 6 tahun kahwin. Kami pernah beli gula 5 kampit je kot. Tu pun kekadang bersemut sebab memang jarang guna gula dan air macam sunquick, ribena, air pati sirap ke..memang boleh dibilang pernah beli sekali 2 je kot ;p So..memang amalkan air masak dan air masak dan air masak ;)

Satu lagi kami kalau dapat hamper yang ada air gas tu memang kami tak minum.

Pilihan pertama kami buang. Curah terus dalam sinki. Kedua...bagi orang (ni pernah skali 2 je buat). Yang lain semua masuk sinki. Dah sah sah tak elokkan.

8. Kalau anak makan gula-gula. Saya pesan jangan gigit nanti gigi awak rosak. So kalau makan pun diorang lebih kepada isap. (kena selalu ingatkan..maklumla budakkkk)

9. Selalunya kalo ke komplex beli belah. Kalau diorang nak sangat gula-gula cupa cup tu memang la dapat sorang 1 tapi selalunya diorang isap sekejap dan buang. means mama takdelah "kejam" sangat tak bagi langsung. Bagi...tapi mama tau diorang takkan habiskan.

10. Ha 1 lagi..air yang diorang selalu nak time kami shopping barang dapur. Masa awal-awal dulu adalah suka bagi kakak air milo kotak. Manissskan air milo tu walalupun milo stil berkhasiat. Jadi alhamdulillah..lama kelamaan diorang ni suka dah air kultur macam vitagen, yakult, solivite. Dan aleh-aleh air masak jugak yang diorang mintak..dan kalau minum kedai adalah minum air soya yang kurang manis tu.

11. Saya jugak bagi vitamin untuk imun badan mereka. Anak kecil usia setahun ke atas dah boleh beri suplimen untuk gigi yang kuat. Bagi diorang MEALSHAKE. Dalam mealshake ni ada banyak vitamin dan mineral untuk badan yang sihat dan cergas.

12. Owh ye pemilihan susu formula selepas umur mereka 2 tahun. Si kakak dulu memang bagi dia susu anmum essential sebab kurang gula...tapi bila dah dapat adik taulah kan. Kena jimat sket. Kami bagi lactogen ajer. Dan pastikan masa anak menyusu botol tu jangan kasi diorang 'isap lama-lama sampai tertidur pun masih isap. Dah habis je susu terus ambil dari mulut diorang sebab kalau dibiarkan puting tu lama-lama kat gigi pun boleh sebabkan gigi anak cepat rosak. (Ni pun info yang saya pernah terbaca dan apply).

13. Pernah tak tengok cite upin dan ipin. Ada satu episod tu pasal tajuk "Gosok jangan tak gosok". Ni link di YOUTUBE .

Dalam episod ni gigi ehsan cantik walaupun dia makan gula-gula tapi dia rajin berus gigi. Mail pulakkk sakit gigi sebab tak jaga. So dalam tu "Doktor Ravi" pesan gosok gigi sekurang-kurangnya 3 kali sehari. Haaa...ingatkan bebudak ni kalau makan gula banyak-banyak nanti gigi sakit macam mail...mesti diorang takut..hehe

Ok itu ajer kot sharing saya yang sekecil-kecil pengalaman ni. Semoga bermanfaat yer.

Sharing is caring :)

Nak dapatkan suplimen terbaik buat anak anda?
Fast reply : 019-3190733