Layanzzz...')

Wednesday, 27 February 2013

Aku Suri Rumah Berijazah ;) -

Assalamua'laikum...korang yg baca entry aku ni sihat ker? aku x sehat sgt..selsema sikit..saje nak share..pengalaman aku as full time houswife degree holders..3 tahun pengalaman tu..bukan calang2..ehehe..

Untuk pengetahuan..sebelum ni aku ade blog..tapi x aktif..sbb aku sibuk dengan facebook..but now bile dah lama guna FB..aku rasa cam xde kepuasan..sbb FB ni byk masalah..FB aku pernah kene block 3 hari, seminggu..n yg paling teruk sbulan...(FB for business la..aku buat business online keperluan baby dah hampir setahun setengah gitu - promote jap FB aku namanya Bajubabyglam Murni & PAGE aku namanya Babyglam Enterprise. Jemputla cuci mata ek..Tak dinafikan..buat business online guna FB account & page mmg masyuk!! serious..x sia2 aku ambik keputusan utk x bekerja sebagai accout officer..semata2 nak ikut husbandku kene transfer ke sarawak...(pstttt : die police officer)..aku amik keputusan RESIGN as account officer sminggu sebelum majlis kahwin aku.....terharu x pengorbanan yg aku buat utk suamiku yg tercinta..en sharul nizam..ehehehe..


 Haaa. ni 2 keping pic aku upload : pic kawen aku 3 tahun lepas yer..26 December 2009..;)




TAPI.....keputusan tu x semudah yg disangka..aku fikir kurang lebih 70 kali jugak la..sebab ape??? sebab...aku kene jaga hati mak abah aku jugak...senangnye dah ade degree (accounting)..alih2 duk umah as housewife..banyak cantik..ehehe..(Tapi serious..aku bertuah sbb mak abah aku mmg sgt2 memahami n terus support aku supaya resign & pergi la ikut suami tu..so ape yg aku buat???

Sampai2 sarawak..aku dah tekad nak jadi cikgu taw...!! so aku pergi lah apply...tp bukan senang...seingat aku..after 2 bulan duduk sri aman, sarawak..aku dapat offer jadi GSTT setahun..GSTT tu ape? - (Guru Sandaran Tak Terlatih) - masa dapat tu aku rasa happy sgt2 & syukur!! Itupun pas aku dah menangis bagai x dapat2 keje..lastly dapat jugak keje..cikgu pulak tu!! Masa dapat keje cikgu tu aku dah lega dapat contract SETAHUN..atleast time tu aku fikir..aku boleh simpan duit sebelum bersalin anak pertama nanti .. Meh aku bocor rahsia gaji GSTT - RM 2500 (Time dapat keje tu baru pregnant jugak , rezki datang serentak)..mmg seronok...

TAPI....kite hanya merancang & Allah yg tentukan..aku tetibe dapat notis dr pihak sekolah, notis sebulan utk berhenti keje..sbb ade cikgu tetap yg akan gantikan tempat aku..means aku keje cikgu 3 bulan jer...serius time ni aku rasa down sgt2..dengan diri tgh mengandung, morning sickness x habis2 lagi , di tambah pulak dengan muka yg semakin agak hodoh akibat alahan pregnant..abis jerawat n bintik hitam 1 muka..so abis la..makin kurang keyakinan diri aku ni..time ni x boleh buat ape dah..sape nak accountant tengah pregnant..lagi beberape bulan jek nak deliver baby..of course akan mengganggu keje nanti..so..menganggur lah aku .. ( time ni x terfikir lagi nak buat business online)..so rutin harian...makan, tido, tv...tu jek...time ni aku layan sgt perasaan frust aku x dapat bekerja..so hari2 yg aku lalui x bermotivasi langsung..semuanye fikir negatif...aku rasa aku xde ape..aku rasa aku lemah..aku rasa aku x dapat balas jasa mak abah..n macam2 rasa negatif lain..

Then..dipendekkan cerita..aku pun deliver baby kat KL..umah mak abah aku..n lepas pantang balik semula ke rumah aku ni..yg kelakarnye..dalam pantang kat KL, aku siap pergi ujian bertulis utk KPLI (Kursus Perguruan Lepasan Ijazah) & temuduga utk jawatan account executive...( x sangka pulak dapat keje!!)..TAPI...lastly aku ambik keputusan..ikut asben balik sarawak..& skali lagi aku lepaskan jawatan as account executive..(gaji RM 1600 je) , time tu rasa banyak la bagi aku yg x bekerja ni..hehe..


                                                    Nurhana Syifa' bt Mohd Sharul Nizam

Then..bile dah balik sarawak..misi aku utk mencari keje terus membara ( skema jek ayat)..mintak tolong asben apply sana sini..macam2 cara la kitorang ikhtiar..tapi belum ade rezki....n aku mengharap jugak dapat smula keje cikgu tapi dalam masa yg sama terfikir..sape nak jaga anak??? Setelah 6 bulan memikirkan tentang keje ni..aku dah rasa agak give up sebab..aku byk dapat offer keje dari KL (sbb aku byk apply kat jobstreet..tapi as usual..aku x pergi..x mau duduk separate dengan asbenku yg tercinta ;)

Lastly asben aku suruh aku TEKAD..ayat die lebih kurang mcm ni - if ayang nak buat business online..ayg kene TEKAD...means..ayg kene LUPAKAN keje luar & CONCENTRATE utk buat business online..mula aku buat business online tu tanpa TEKAD..mmg x menjadi sebab aku masih fikir nak keje luar..lastly..bile aku dapat hidayah utk TEKAD utk teruskan business online (dulu , kini & selamanya)..Alhamdulillah..disini bermulanya gelaran aku sebagai FULL TIME HOUSE WIFE DEGREE HOLDERS + BUSINESS WOMAN (ehehe)..

So next entry aku akan cite pulak perjalanan suka duka jatuh bangun aku utk BERJAYA dapat income sehingga 4 angka sebulan dalam business online (mula2 business aku target income RM 300 jek sbulan..aku fikir lepas nak bg duit bulan2 kat mak abah aku pun dah ok..Tapi Allah bg 10 kali ganda rupanya ;) ..oklah..badan pun dah letih + mengantuk.....

TUNGGU.....

Korunk Jom jadi FOLLOWER Blog aku ni..bolehla kite share pengalaman kan..mana2 yg tengah bekerja & rasa2 nak berhenti keje nak jaga sendiri anak kat umah or sape2 yg rasa nak berjinak2 buat business online..boleh la jadikan kisah aku ni sbagai panduan..aiceceh.

Nak TIPSSSS dari aku berdasarkan pengalaman 3 tahun buat bisnes on9 pun boleh. Meh roger aku.
Murni 019-3190733

Gudnite..Assalamua'laikum..;)






7 comments:

shazrina said...

same laaaa kite ..sedih je cerite ..tapi aku bangge jadi fulltime housewife ni ..bukan semorang dpt jd cam kite ni ..kan kan kan?

Nor Murni Fairouz Rafingi said...

yes dear ;) mula2 rasa cam rendah diri..duk umah la katakan..tapi sebenarnya kite insan terpilih oleh Allah utk jadi suri rumah sepenuh masa & ni 1 nikmat sebenarnye ;) alhamdulillah...

chugie said...

Best baca story org ni hihi

My Precious Little Lady Bug said...

Saya pulak dah 3 tahun berjauhan dengan suami, akhirnya terpaksa akur setelah melahirkan puteri kami pada nov 2013 , memutuskan untuk berhenti kerja dan mengikut suami ke bintulu. Alhamdulillah setelah 3 bulan bergelar suri rumah, dah dapat keserasian di situ.. Almaklumlah kalu dulu pas subuh dah keluar rumah pastu maghrib baru bali. Tak nak redah jem la katakan ..kerja di kl memang macam tuh..huhu...tapi best jugak sebab sekarang bukan setakan jadi suri umah, dah kerja dai rumah jer. Work at home mother (WAHM).

Nanti kalau free2 jomla layari blog saya... Banyak info yang boleh dikongsi di situ. Jom klik

http://mypreciouslittleladybug.blogspot.com

Nor Murni Fairouz Rafingi said...

oke nice sharing dear ;) bestkan dapat jaga anak sendiri .sambil tu dapat jana income juga..syukur ;)

ryna~lurve~nov said...

assalam, akak saya sedang mencri responden suri rumah berijazah...utk kajian peringkat sarjana. berminat x? ini email saye.

myan said...

berbekalkan degree in accounting =) www.silkscarffromchennai.blogspot.com