Layanzzz...')

Thursday, 17 October 2013

Shaklee untuk bengkak susu

Ibu-ibu yang dalam pantang..yang pernah kena bengkak susu...mesti rasa sakit sangatkan???
Serius sakit..mana x sakit...kalau kite kena bengkak susu ni, bengkak sebengkak bengkaknya jika dibiarkan..jika dibiarkan susu kita tu duk dalam (x keluar-keluar) means, ibu-ibu x usaha untuk picit atau pam kasi keluar susu tu buat stok...

Macam-macam petua nak hilangkan bengkak susu ni antaranya letak sayur kobis yang telah disejukkan dalam peti ais..itu petua yang aku dapat lah masa kena bengkak susu dlu..and it's work!

 * Lebih kurang beginilah situasi 'bengkak susu'

Sebelum tu, mari kita tengok definisi bengkak susu :

Bengkak susu adalah tanda positif anda sedang menghasilkan susu yang cukup untuk menyusukan bayi. Bengkak ini terjadi kerana penghasilan susu yang banyak dan tidak diperah mengakibatkan aerola menjadi keras. Perkara ini berlaku jika si sibu mengepam lebih daripada keperluan bayinya sedangkan bayi sudah menyusu dengan baik.

Jadi, selalunya ketika bengkak susu, bayi akan sukar melekap pada payudara anda kerana areola (kawasan kulit gelap disekeliling puting) sangat keras.

Jadi bagaimana memulihkan bengkak susu ni?

1) Susukan bayi anda dengan kerap, iaitu setiap 2 atau 3 jam walaupun terpaksa mengejutkan bayi anda daripada tidur.

2) Pastikan bayi anda menyusu daripada kedua-dua belah payudara pada setiap penyusuan.Selang selikan payudara.Pada sesi berikutnya,mulakan dengan payudara yang terakhir dihisap.

3) Letakkan tuala panas di dada, ataupun mandi dengan air suam sebelum memerah untuk memudahkan pengeluaran susu. Air suam mandian itu sendiri mungkin boleh menyebabkan susu keluar dengan sendirinya dan dapat melembutkan areola.

4)Perah dengan tangan atau pam susu keluar sehingga areola menjadi lembut untuk memastikan bayi anda melekap dengan betul.

5) Jika masih belum membantu, segera dapatkan rawatan doktor. Jangan lupa inform doktor bahawa anda ibu menyusu.

Ini mungkin akan memakan masa. Sabarlah, dan teruskan usaha!


Suplimen yang membantu: Boleh juga amalkan B Complex, Vitamin C dan Lecithin utk mengelak dari terkena bengkak susu.

Tips sampingan :Pakailah bra menyusu yang memberi sokongan, termasuk pada waktu malam. Pastikan ia benar-benar padan dan tidak terlalu ketat.Elakkan bra yang berdawai.
Selamat Mencuba!

Pengedar Shaklee Anda,
Murni

019-3190733

No comments: